Cape Epic 2011 – Stage 1

Pojďme se podívat, co dnes čeká naše závodníky na první trati.

Po včerejším prologu, který naši závodníci ukončili časem 1:34::26 – což jim přineslo 170. místo v kategorii a 262. celkově (z 600 týmů), dnes přichází na řadu první regulérní trasa. Její délka je 89 km a převýšení pak 2050 km. Vzdálenost se na první pohled může jevit jako poměrně krátká, ale první trasy Cape Epic jsou tradičně vnímány jako opravdu těžké a nejinak tomu bude i dnes.

Trasa začíná několika houpáčky, které dají závodníkům najevo o co dnes půjde. Po rozkoukání přichází první prudší výstup (něco kolem 500 metrů na 8 km) a po dosažení vrcholku budou jezdci čelit prvnímu sjezdu, lemovaného skalnatými ostrůvky o velikosti volejbalových hřišť, ostrůvky písku a svá kola povedou po zřídka kdy užívaných dual-tracks. Jak udávají pořadatelé tak značku “velmi nebezpečné” můžete vidět na Cape Epic zřídkakdy, ale tady ji uvidíte. A doporučují odklapnout kufry.

Po náročném sestupu přichází bonus ve formě stoupání z 400 do 800 metrů během 2 km a stejný úhel – jen směrem dolů – následuje ihned po dosažení vrcholku. Ten je pak předzvěstí jednoho z nejtěžších sjezdů v historii závodu vůbec.

Celkově vzato je vypočítáno, že prvních 50 km může vzít závodníkům i více než 5 hodin. V tu chvíli však budou mít za sebou tu horší polovinu a zbývajících 40 km by neměl být až takový problém. Dorazit do cíle musí do 8 hodin, jinak nebudou do konce závodu klasifikováni a závod tak pro ně fakticky končí.

image

První trasa je vždycky náročná už jen proto, že jezdci nemají nejmenší tušení co je čeká, jak vypadají občerstvovací stanice (tím pádem se těžko určuje co si vzít s sebou aby něco nechybělo, nebo zbytečně nepřebývalo) apod. Tak nezbývá než držet palce!

This entry was posted in JAR 2011 (Absa Cape Epic). Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.