Berzdorfer See

Byl jsem se podívat na největším jezeru v našem regionu, které leží na německo – polsko hranicích, kousek od ČR.

Berzdorfer See je 4x větší než Máchovo jezero a celá oblast měla být kompletně otevřena už v roce 2010. Ale jak vidno i naši němečtí kolegové mají hluboko do kapsy a hotovo stále ještě není. Totálně schází infrastruktura, nebo kompletní bruslařská stezka okolo. Na druhou stranu asfalt je položen asi na polovině trasy, takže i to skýtá dostatečnou vzdálenost na projížďku. Také pláž už je hotová a voda je hezky čistá. Navíc je jezero snadno přístupné z hlavní cesty, která vede do Göerlitz.

IMAG0205

IMAG0207

IMAG0208

IMAG0209

IMAG0210

IMAG0211

IMAG0212

Na záznamu z Endomondo se můžete podívat, kde všude je hotová cesta (je tam tedy pár drobných přerušení, ale dá se to snadno přejít)

image

V okolí jezera jsou i zajímavá místa stojící za návštěvu. Třeba nedaleká rozhledna

IMAG0198

IMAG0199

IMAG0200

Dalším velmi lákavým bodem je samotný Göerlitz, což je město, které je rozděleno Nisou na dvě půlky – Göerlitz a polský Zgorzelec. Zejména německá strana má své kouzlo a zmrzlina u hraničního mostu je vynikající Veselý obličej

IMAG0214

IMAG0215

IMAG0216

IMAG0217

IMAG0219

Jak se tam dostanete?

Já jel na kole z Rumburku přímo tam a je to 40 km. Pokud pojedete autem tak hlavní zázemí je na pravé straně, na cestě od Žitavy, nemůžete to minout, odbočka doleva je pár stovek metrů před cedulí Göerlitz.

Pokud pojedete také na kole a máte více času tak doporučuji jet po cyklostezce ze Zittau (vyjeďte z ní směr Göerlitz a hned na ní narazíte), protože ta je prostě nádherná. 40 km parádní cesta, cyklostezka je vedena mimo hlavní silnici (jakože úplně, né jen po chodníku) a provede vás zajímavými vesničkami, lesní cestou podél vody nebo kolem několika menších jezer. Fakt to stojí za to. Mě nejvíc pobavila objížďka pro cyklisty Veselý obličej

IMAG0221

IMAG0222

IMAG0223

This entry was posted in Tipy. Bookmark the permalink.

2 Responses to Berzdorfer See

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.