Specialized Epic

IMAG0145

Co je na tom kole tak zvláštního a proč se mi tak moc líbí?

Když jsem byl s klukama v Africe na závodě Cape Epic (mimochodem, ten název není podle toho kola ani naopak Veselý obličej) tak oba měli Epica. Už kdysi jsem to kolo zkoušel, ale tenkrát mě nijak zvlášť nenadchlo, protože se mi zdálo, že na silnici to je prostě pomalejší, než můj track. A moje priorita byla právě silnice a zpevněný povrch.

Ale zpět do Afriky. Strávil jsem několik stovek km tím, že jsem jezdil v závěsu a to kolo jsem pozoroval. Důkladně jsem si prohlížel všechny komponenty a zjišťoval, jak moc je to sofistikované kolo. Dnem za dnem jsem začínal chápat, proč je to kolo tak drahé a co na něm všichni vidí.

Závod měl také vliv na moje priority. Zatímco dřív mi šlo opravdu jen o to “valit po silnici” tak jsem najednou zjistil, že se dá i valit v terénu, což je jednak hezčí a druhak to přináší do té doby nepoznaný adrenalin, zejména při sjezdech. S tím správným kolem ovšem.

Po návratu jsem tedy neodolal a kolo si pořídil. Na devětadvácách. Je to v podstatě ta stejná mašina na které jezdí momentálně nejlepší světový biker – Jaroslav Kulhavý. Samozřejmě v totálně jiné konfiguraci než mám já Veselý obličej

IMAG0144

Takže co je na Epicu tak zvláštního?

Jmenuje se to BRAIN (mozek). Zařízení, které umí inteligentně měnit stav kola z pevného na odpružené.

IMAG0146

Zjednodušeně řečeno to znamená, že pokud jedete po rovném povrchu tak jsou tlumiče zamčeny a kolo se chová jako pevné – dokáže tedy přenášet veškerou sílu ze šlapání do pohybové energie a neutrácí jí v houpání. Ale jakmile vjedete na nerovnosti tak se klapky otevřou a najednou máte celoodpružené kolo, které pod vámi pracuje a vy si můžete dovolit třeba sjezd na drsném povrchu v rychlosti, o které se vám předtím ani nesnilo. A toto se děje zcela automaticky.

IMAG0147

To je celé kouzlo Epicu (Specialized má na tento systém patent a nikde jinde ho nenajdete). A funguje to výborně. Objevil jsem zcela novou dimenzi v ježdění na kole a třeba na závodech to je prostě skvělý zážitek (ani ne tak kvůli závodu samotnému, jako spíš kvůli těm tratím, co jsou vybudovány, na takových se normálně nesvezete). Samozřejmě nejen mozek stojí za zmíňku, jsou to i skvělé brzdy, tlumiče, řazení a nakonec i ta 29 palcová kola.

IMAG0149

Epic mě doslova učaroval. Ten adrenalin při dravé jízdě v terénu mě přináší nové pocity a velikou radost ze svobody volby tratě. Prostě mě fakt baví Veselý obličej

IMAG0148

A tak děkuji Radkovi (v Africe mi říkal: “No, dávám Ti rok, pořídíš lepší kolo a pochopíš” .. nakonec to byly jen 2 měsíce) a Pavlovi za veliké obohacení mého cyklistického života. A za splnění mého snu, sjíždět na kole schody – Epic je totiž “žehlí”.

Kolo jsem samozřejmě pořídil v nejlepším bike shopu KOLA BRABEC.

This entry was posted in Střípky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.