Lisa Gerrard – Magic Voice of Dead Can Dance

Divadlo Archa, 27.4.2007 20:00 – Lisa Gerrard, zakladatelka a polovina australské kultovní skupiny Dead Can Dance, pÅ™edstaví na svém jediném tuzemském koncertÄ› skladby z nového průřezového alba „The Best of Lisa Gerrard“, které obsahuje jak společné písnÄ› s Brendanem Perrym z éry Dead Can Dance, tak i současný sólový materiál a skladby z oceňovaných filmů.

Tak přátelé, já tam byl. Nebudu nic recenzovat, spokojte se prostě jen s hodnocením 10/10. Něco úžasného. Natočil jsem pro vás i krátkou videoukázku z ústředního motivu filmu Gladiátor. Bohužel Baraky (skladby č. 3 na soundtracku) se nedočkáte, protože mě tak mrazilo, že jsem nebyl s to vytáhnout telefon a natočit to.

Váš prohlížeč nepodoporuje Flash stáhnětě jej.

Éterický a magický hlas Lisy Gerrard byl přes dvacet let nezaměnitelnou součástí hudby Dead Can Dance, kapely kterou založila v roce 1981 právě s Brendanem Perrym.

Projekt se rozpadl v roce 1998, od té doby se Lisa Gerrard pohybuje na sólové dráze, v rámci níž vydala čtyÅ™i alba. Zároveň je vyhledávanou skladatelkou filmové hudby, která jí pÅ™inesla Å™adu ocenÄ›ní – nominace na Zlaté Globy za filmy „Insider: Muž, který vÄ›dÄ›l příliÅ¡ mnoho“ a „Ali“, nominace na Oskara a Grammy a zisk Zlatého Globu za film „Gladiator“ a nÄ›kolik mezinárodních ocenÄ›ní za film „Pán velryb“. Hudba Dead Can Dance se objevila ve filmu „Baraka“, sólovÄ› spolupracovala například na filmech „Slzy slunce“, „Mission: Impossible II“ či „Černý jestřáb sestÅ™elen“. Koncerty Lisy Gerrard jsou velkým zážitkem: její hlas vyvolává mrazení v zádech, její hudba pak hladí na duÅ¡i – ambientní zvukové plochy, jemné zvuky cella, flétny a perkusí s nádechem world music i new age. StejnÄ› jako Dead Can Dance absorbuje vlivy stÅ™edovÄ›kých zpÄ›vů, lidových balad, barokní hudby, keltské melodiky i současné elektronické hudby. Album „The Best Of Lisa Gerrard“ vyÅ¡lo 12. února 2007 u vydavatelství 4AD.

Váš prohlížeč nepodoporuje Flash stáhnětě jej.

This entry was posted in KulTůra. Bookmark the permalink.

10 Responses to Lisa Gerrard – Magic Voice of Dead Can Dance

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.