Ztracený telefon s HTC Sense

Když žijete v Čechách a něco ztratíte tak máte mizivou šanci, že to dostanete zpět. Takový národ hold jsme.

Včera jsem se byl “odměnit” za celotýdenní pakárnu ve firmě a zajel jsem si na singtrek do Nového Města pod Smrkem. Asi po 5 km od auta jsem zjistil, že mi vypadl cestou telefon. Šel jsem tedy v protisměru a snažil se jej najít – marně. Pak jsem někoho požádal o telefon a prozváněl se, asi 5x to prošlo, pak to někdo vypnul a telefon si nechal.

Co mě mrzí je to, že to byl nějaký cyklista se stejnými zájmy jako já. Nedělám si iluze o obyvatelích tohoto státu ale tohle se mě i přesto dotklo.

Chci se ale zmínit o možnostech jaké jsem měl.

Na telefonu běželo endomondo a bylo tak snadné vystopovat jeho polohu. To bych ale musel mít přístup k internetu, což je fakt těžké uprostřed lesa. Podařilo se mi sice půjčit si od někoho telefon, ale “cizí” číslo o víkendu nikdo, z těch pár lidí co jsem si pamatoval jejich telefon, nevzal.

To co mě utěšovalo bylo vědomí, že mám instalovanou službu HTC SENSE, která umožňuje vzdálenou správu telefonu ve smyslu – ukázat polohu, zamknout (se zobrazením nějaké zprávy) a kompletním vymazáním. Bohužel na webu služby jsem se nikde přesně nedočetl jak to funguje, tak jsem si vzal jiné HTC a vyzkoušel to. Došel jsem k velmi smutným závěrům

  • polohu lze zobrazit pouze pokud je telefon pÅ™ipojený k internetu (to je logické), ale nelze si ji vyžádat a podívat se na ni pozdÄ›ji, až se telefon pÅ™ipojí (musíte tedy pořád klikat na “obnovit polohu” a doufat, že se zrovna trefíte
  • zamknutí / vymazání telefonu si lze vyžádat a provede se i kdykoliv pozdÄ›ji, až se telefon pÅ™ihlásí k síti

Druhý bod by byl super, nebýt jedné totálně fatální vlastnosti celého software – funguje totiž jako kombinace síťového a internetového připojení. Ano, vyžaduje přihlášení k síti (nestačí když se zloděj nebo nepoctivý nálezce přihlásí k internetu) ale co je nejhorší, vyžaduje i původní SIM kartu. Tím je celá služba totálně k ničemu. Každý předci okamžitě vyhodí originální kartu a použije si svoji. A tím systém vyřadí z provozu.

Připadá mi vyloženě trapné jak se HTC chlubí systémem, který je v praxi nepoužitelný.

Takže příště až ztratím telefon tak na něj nebudu vůbec volat, abych na sebe neupozornil, a vynaložím veškeré úsilí k tomu, abych se okamžitě dostal k internetu a mohl s telefonem dělat něco do doby, než jej nový uživatel vypne (a přes PIN jej už nezapne s mojí kartou) nebo nevyhodí SIM. Fakt služba k ničemu. A tenhle náš národ taky.

This entry was posted in Střípky. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ztracený telefon s HTC Sense

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.