Čtverec, iPhone a zálohované PET lahve

Ptáte se, jak to jde všechno dohromady? Co má společného festival Čtverec, multimediální telefon iPhone a nějaké pet lahve? Něco by se našlo..

Včera jsem se byl juknout v Dolní PoustevnÄ› na 21. ÄŒtverci. Dramaturgie mÄ› nijak zvlášť neoslnila, resp. jsem ty skupiny neznal, ale dal jsem si s tim trochu práce a podíval se na jejich weby a poslechl si pár ukázkových písniček co tam mÄ›li ke stažení a lecos z toho se mi líbilo. Bohužel jsem už ale promeÅ¡kal Na hadím ocase (BratÅ™i Orfové) a tak jsem musel vzít za vdÄ›k alespoň drsnou skupinou Thema Eleven což vůbec nebyla Å¡patná náhražka, naopak, nádherný syrový zvuk mÄ› v tom kotli prostÄ› dostal. OstatnÄ› stáhnÄ›te si ukázku – The Tempest, pokud chcete.

Váš prohlížeč nepodoporuje Flash stáhnětě jej.

No ale zpátky ke ÄŒtverci – lidí poskrovnu, myslim že to celkem odpovídalo tomu, že se letos poprvé uvažovalo o „pÅ™estávce“. Tento festival (no, Å™eknÄ›me spíš festiválek, myslim, že tam bylo míň lidí jak v KyjovÄ›) má velikou smůlu na počasí, jako loni i letos prÅ¡elo a to pÅ™esto, že bylo celý týden hezky, ale na víkend se to pokazilo. Zaslechl jsem plno nespokojených lidí jak remcají, že to je fakt hrozný, ale na druhou stranu – nikdo je tam nenutil chodit. Je to právÄ› podobné jako s tím iPhonem kolem kterého se strhla úplná hysterie jestli to stojí za to nebo nestojí. Pro mÄ› osobnÄ› vím, že prostÄ› nestojí. Telefon za 599 doláčů s úvazkem na 2 roky s vysokým tarifem kterej neumí odeslat pÅ™es bluetooth vyfocené fotky a když to z nÄ›j chcete dostat emailem tak vám je automaticky zmenší, telefon který vás neupozorní na příchozí hovor když má zapnutý webový prohlížeč, telefon, který nepodporuje MMS ani JAVU a neumí ukládat nic co si stáhnete z netu do své pamÄ›ti je pro mÄ› prostÄ› nepoužitelný a co na tom, že má hezký design a nádhernÄ› vypracované multi dotykové ovládání. Ale to neznamená, že bud zatracovat ty, kteří si ho koupí a prohlásím ho za Å¡mejd. Zrovna tak to neudÄ›lám o ÄŒtverci, i pÅ™es zvláštní dramaturgii (a není to právÄ› to hezké?) si naÅ¡el spoustu návÅ¡tÄ›vníků kterým se tam líbilo a to byl asi účel.

A jak to celé souvisí s PET lahvemi? Jednoduše. Když jsem dopil pivo, chtěl jsem, tak jak je na festivalech zvykem, odhodit kelímek na zem. Ale všiml jsem si, že tam žádný jiný není. Chvilku jsem nad tim dumal a usoudil jsem, že se tady asi moc nepije nebo co a kelímek odhodil, byť mi to bylo skoro až blbý. Ale v tu chvíli se kolem mě ochomejtla jakási divně oblečená paní z rodu homeless a kelímek byl v trapu. Nechápal jsem, jak je perfektně vymyšlený úklid. Ale o pár minut později jsem v tom měl jasno. VÝKUP KELÍMKŮ ZA 1 Kč, hlásala cedule u jednoho stánku. SUPER, fakt super. Musel jsem se až smát, protože zrovna ten den jsem sledoval pořad na téma zálohování pet lahví. Víte kupř. že efektivnost zpětného sběru plastů při systému třídění odpadů dosahuje kolem 30% a jen v těch nejuvědomělejších zemích je to až 50%, kdežto návratnost zálohovaných pet lahví je běžně 80-90%. Češi jsou opět ovšem nejchytřejší a bouřlivá diskuse nás přesvědčuje, že se hrozně moc zvedne cena nápojů atd., přestože zkušenosti ze všech zemí kde se tento systém zavedl (naposledy v Německu) jasně ukazují, že se cena nezvedla, nebo max. o 0,1% což je naprosto zanedbatelné. Nejvíc proti jsou samozřejmě výrobci, protože pro ně je pohodlné vyexpedovat zboží do obchodů a dál se o něj nestarat. Osobně si sice taky neumim představit, že bych nějak vracel použité petky do obchodů (ale kupř. v zmiňovaném SRN je záloha 0,25 euro!) ale když to zvládnou jinde (v USA na to přišli už dávno) tak myslim, že my to zvládneme taky, no ne?

A na závěr dnešního povídání se pojďme podívat, jestli se dá iPhone umixovat.

Váš prohlížeč nepodoporuje Flash stáhnětě jej.

This entry was posted in KulTůra. Bookmark the permalink.

One Response to Čtverec, iPhone a zálohované PET lahve

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.