Zdražování námoÅ™ní dopravy

Jsou věci, které se nedají moc ovlivnit a i když člověka hrozně nakrknou tak to je taky jediné, co proti nim může dělat.

Tak třeba v únoru mi přepravce předběžně sdělil, že od března se lobby rejdařů rozhodla zdražit cenu námořní dopravy a to celkem o dost – na nejběžnějším 20’ kontejneru o 750USD, potažmo o 1500USD u 40’DV či 40’ HQ. To je opravdu o dost a tak jsem se rozhodl poslat ještě do konce února další kontejner, neboť mi chybělo doplnit asi půlku, část zboží už byla připravena ve skladu. Bylo to opravdu hodně vyčerpávající narychlo založit objednávky, organizovat přepravu atd. a hlavně se několikrát ubezpečit, že se stihne poslední únorový termín. Vše dopadlo. Úleva a radost.

Až do doby, kdy přišel email od přepravce, že můj kontejner si vyžádali celníci v Číně na kontrolu a tak se o den zdržel, nestihla se loď a musí se termín přesunout o týden a bude už tedy účtován za březnové ceny. Fakt k vzteku! A bez obrany. Chyba dopravce to není a rejdaře to nezajímá. Chasníku zaplať.

Jen co jsem se trochu vzpamatoval z toho, že jsem právě vyhodil 15 tisíc tak mi přišla zpráva, že rejdaři cítí sílu a od dubna opět chtějí zvednou dopravu o 400 USD u 20’, resp. 800USD u 40’ kontejneru. To je opravdu masakr, během dvou měsíců o více než 100% (námořní cesty, ta část po zemi zůstává stejná). Obrana? Žádná. Ale bohužel to přinese zdražení všeho co se vozí z Číny (tedy prakticky všeho) pro všechny, protože tohle už musí každý do svých cen kalkulovat.

This entry was posted in Podnikání. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.