Změna pravidel OK Plus u ČSA

ČSA zásadně mění podmínky pro svůj OK Plus program. Bohužel výrazně k horšímu.

V rámci aliance Sky Team bylo ČSA oblíbeným “vstupním bodem”. Je jedno s kým létáte, ale není jedno kdo je vaše mateřská společnost. Mnoho lidí si tak zvolilo právě ČSA, zejména díky tomu, že jejich míle nikdy neexspirovaly. Tomu je teď konec.

Změn je více, ale nejdůležitější je právě ta exspirace mil. Ta je nyní nastavena na 24 měsíců od jejich získání. Kdo má míle starší dvou let tak si je musí vyčerpat do 1. 10. 2012, jinak o ně přijde. Kdo má “mladší” míle tak si je může zachovat, ovšem pouze v případě, že

  • uskuteční do 1. 10. 2012 alespoň jeden let operovaný ÄŒSA
  • použije nÄ›kterou z kreditních karet navázanou na ÄŒSA (tÅ™eba CITI)

Jeden z výše uvedených bodů je nutný plnit soustavně (alespoň 1x za 2 roky) aby nedošlo k úplnému zrušení všech mil.

Nebylo mi jasné, jak se bude hodnotit stáří mil a kde to také uvidím, třeba při 2 letech za týden mi mohou expirovat ob týden, jak to bude sledováno? Poslal jsem proto dotaz na ČSA a dostal jsem následující odpověď

Dle nových pravidel OK Plus k 1.10.2012 expirují všechny míle nasbírané před 1.10.2010. Do té doby můžete své míle využít na bonusové letenky a podobně. K 1.10.2012 by expirovaly i míle z posledních dvou let, pokud by alespoň část z nich nebyla načtena za lety Českých aerolinií (kód letu OK) nebo za platbu s některou z partnerských kreditních karet. To tedy není Váš případ, míle za tyto poslední dva roky Vám zůstanou. Dále míle expirují, jak jste správně uvedl, dva roky od data jejich načtení. Pokud tedy uskutečníte let např. 1. 1. 2013, míle expirují k 1.1.2015 (tzn. míle expirují postupně, nikoli najednou, expirují však VŽDY bez vyjímky 24 měsícu od data načtení). Datum načtení (a tedy i datum, kdy expirují), je vždy uvedeno ve výpisu z Vašeho OK Plus účtu, můžete je také pohodlně sledovat online.

Co tím ČSA sleduje mi není moc jasné. Exspirace mil je sice celkem běžná, ale často za lepších podmínek, např. pokud máte stříbrnou nebo zlatou kartu tak míle neexspirují (dokud si na ní držíte nárok). Mezi svými zákazníky mají jistě mraky lidí, kteří tam mají míle za jeden let a moc nelétají, takže je to vlastně nic nestojí a pořád si drží potencionální zákazníky. Teď je donutí si míle za něco utratit (i kdyby nějakou upomínkovou blbost) a přijdou o ně.

Celkově musím říct, že bonusový program není silnou stránkou ČSA, přestože jsem měl GOLD a několikrát mi nebyly poskytnuty inzerované ceny tak jsem je nedokázal přemluvit, aby mi tento status prodloužili jako kompenzaci o rok déle (chybělo mi asi 5 tis mil na jeho získání, což je zanedbatelné). Prostě přišla obálka s velkolepým přivítáním do SILVER a nazdar.

Na druhou stranu musím říct, že skoro všechny bonusové programy začínají být o ničem – skoro všude došlo k úpravám tříd tak, že prakticky nic nedostanete, pokud si letenku koupíte po internetu (nebo jen 25% mil). Pokud chcete 100% tak musíte koupit letenku skoro za dvojnásobek. Navíc je velmi těžké se v tom orientovat, většina vyhledávačů neuvádí třídu při vyhledávání a tak do poslední chvíle nevíte, kolik mil vlastně dostanete.

ČSA ale zachází v restrukturalizaci poměrně daleko a podle mě zcela zbytečně přichází o zákazníky. Svoje věrné nutí používat jejich služby, ale zároveň omezuje počet letů a tak často není vlastně jak. Věru divný přístup.

This entry was posted in Střípky. Bookmark the permalink.

2 Responses to Změna pravidel OK Plus u ČSA

  1. Pingback: ČSA: Jebeme zákazníky i charitu | JamArt.Net

  2. Pingback: ČSA: Jebeme zákazníky i charitu - Pozor nekonečno → Pozorné konečno

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.