Zdražování námoÅ™ní dopravy

Opět důkaz toho, že když se domluví hromada lidí na jedné věci tak ji lze prosadit. Na tomto principu fungují třeba odbory. A teď tu sílu jednoty ukazují i rejdaři, krásná ukázka toho, jak si prosadit zvýšení ceny. Radost z toho nemám, ale závislost je v podstatě totální a nelze to řešit nějakým obejitím tohoto dovozního kanálu.

Tak pro zajímavost kopie jedné zprávy..

Dobrý den,

zasílám slibované osvětlení nynější situace v námořní dopravě.
Rejdaři odstavili velkou spoustu lodí, snížili kapacitu lodí a tím uměle vyvolali zvýšenou poptávku a navýšili ceny.

V příloze je oznámení rejdaÅ™e Evergree, kde popisuje situaci – plný přístav a jeÅ¡tÄ› ke vÅ¡emu málo vody, tudíž lodÄ› nemohou odlouvat plné – sundávají se kontejnery z lodí, pÅ™ekládají se na lodÄ› pozdÄ›jší.

Maersk vyhlásil stop stav na knihování v exportním směru do konce dubna.

China Shipping uvažuje také o stop stavu.

Proto apeluji na rychlost objednávání – opravdu nutno knihovat s pÅ™edstihem JeÅ¡tÄ› dodávám popis sitauce okopírován u konkurence:

Duben na moři bude ve znamení dalšího nárůstu cen Přinášíme vám stručný přehled očekáváných cenových změn na hlavních námořních relacích, které souvisí s plošným navyšováním cen rejdaři.
Připojujeme doporučení našim zákazníkům.

a) Asie – Evropa očekává další růst cen
Rejdařům se podařilo uhájit březnové cenové navýšení a už oznamují další růst cen o 400 až 525 USD / TEU od 1. 4. 2012. Protože vytíženost lodí se díky nedávnému odstavení přebytečné lodní kapacity pohybuje nad 90%, považujeme jejich snahu za reálnou.
Na druhou stranu nevidíme jako výhodné řešení pro zákazníky střední velikosti současnou fixaci cen na delší období. Dvě po sobě jdoucí úspěšná kola navýšení dávají rejdařům sebevědomí promítnout do cen i další růstový trend, který se nyní jeví jako nepravděpodobný s ohledem na stagnaci v poptávce zemí EU a další očekávání přebírání nových lodí v průběhu května a června 2012.

b) Evropa – Asie od dubna navýší o 150 USD / TEU
Ve vývoji dubnových cen se odrazí několik faktorů, jakými jsou akutní nedostatek místa na lodích směrem na Dálný východ a Indii, neakceptace nových knihování u některých rejdařů až do poloviny dubna, stabilně silné objemy z Německa i plné kontejnery čekající na nalodění v přístavech. Od 1.
4. 2012 se očekává zvýšení o cca 150 USD / TEU, pro Indii se rýsuje dokonce navýšení až o 200 USD / TEU.

c) Evropa – Severní Amerika udrží ceny na úrovni 1Q / 2012
RejdaÅ™i plánují revidovat ceny i na transatlantických relacích, ačkoliv to nevyvolává tolik pozornosti jako v případÄ› Asie. Očekává se GRI ve výši 300 USD / 20′ a 400 USD / 40′, které se vÅ¡ak vzhledem k současnému navýšení lodní kapacity a spuÅ¡tÄ›ní nových servisů do USA nejeví jako reálné, naopak se očekávají ceny v úrovni 1Q/2012. Výjimkou může být Kanada, kde mírné navýšení probÄ›hne,a to o 100-150 USD / kontejner.

d) Evropa – Jižní Amerika pod tlakem na navýšení o 200 EUR / TEU
Přepravy na východní pobřeží jsou pod velkým tlakem, kdy rejdaři chtějí zvýšit ceny o 200 EUR / TEU s platností od 1. 4. 2012. Objem exportu je stabilně silný, lodě plné, takže navýšení zákazníky nemine. Západní pobřeží bude cenově více stabilní, protože úpravy cen proběhly již v průběhu března.

e) Evropa – Austrálie očekává navýšení cca 150 USD / kontejner
Oficiální zprávy rejdařů hovoří o navýšení kolem 150 USD / kontejner

This entry was posted in Podnikání. Bookmark the permalink.

One Response to Zdražování námoÅ™ní dopravy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.