Malajsie na kole – shrnutí

Dobrodružství na kolech v Malajsii trvalo pouhých 10 dní, ale zanechalo vzpominat budeme mnohem určitě déle.

Malajci jsou velice prijemni lidé, pořád se usmívají a se zájmem vás vyzpovidaji kdekoliv se jen na chvilku zastavíte. NÄ›kolikrát jsme se dočkali „follow me“ a ochotne nás vyvedli z obtížné situace. Potěší i pomÄ›rnÄ› rozšířená angličtina.

Jednotlivé skupiny se sdružují a tak pojedete občas malou Indii s všude přítomným Roti a občas zas budete dlouho cítit polévky, sledovat kachny za okny a číst čínské nápisy. Ta různorodost je ale skvělá.

Na druhou stranu se toho hodně změnilo za těch 10 let co jsem tam byl naposledy. Z Malajsie se stala standardně vyvinuta země. Všude je veskrze čisto, dobrá infrastruktura, lidé jezdí v moderních autech.. člověk hledající to pravé dobrodružství by mohl být zklamán, ale to je samozřejmě věc osobních preferencí.

Každopádně Malajsie zůstává stále poměrně levnou zemí. S kolem tam pohodlně vyzijete za 300 Kč na den, včetně pití, jídla a ubytováni. Za tuto cenu se nemusíte nijak omezovat, jídlo ke výborné a hotel bude mít často i WiFi.

Co bylo docela úmorné bylo počasí. Po prvních deÅ¡Å¥ových dnech nás už čekalo jen hrozné vedro (35 – 38 stupňů) a dusno. NicménÄ› to dle místních zůstává nejlepším obdobím na návÅ¡tÄ›vu jejich zemÄ›.

Cestování s kolem bylo v pohodě. Najeli jsme celkem 1250 km a i když to občas bolelo tak to stalo za to. Jak už jsem psal tak nedoporučuji cesty kolem pobřeží a celkově jih státu, jednak kvůli silnému provozu a druhak kvůli opravdu otravnemu profilu. Lepší to je až tak nad úrovni Malaky, nebo si užít hory, jichž je ve středu země spousty. Doporučuji ovšem vzít si outdoor vybavení, hotely jsou jen ve velkých městech a místní nejsou nějak zvlášť nakloněni zvát si cizince domů.

Díky Asie, těším se na příště!

This entry was posted in Amsterdam - Čína - Malajsie. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.