Windows Vista a rozpoznávání řeči

Tak jsem dnes pÅ™i svých toulkách po internetu narazil na video ukazujíc ovládání Windows Vista hlasem – sám mám Vista Home Premium na svém novém notebooku Acer TravelMate 6291 (jo jo, konečnÄ› jsem se dokopal k tomu, že jsem si koupil notebook, ale o tom až nÄ›kdy jindy). HbitÄ› jsem využil Å¡pičkového indexového vyhledávání které je ve VistÄ› zabudováno a na slovo „speech“ mi to naÅ¡lo „Rozpoznávání Å™eči systému Windows“ a také nÄ›jaké to nastavení „Speech recognition options“, jaká byla moje radost.. pÅ™edčasná.

Bohužel jsem zjistil, že rozpoznávání Å™eči a tedy i ovládání hlasem systému Windows není pro čeÅ¡tinu. A co je horší, nejde to vůbec spustit, jen to ohlásí, že „v aktuálním jazyku není rozpoznávání Å™eči podporováno“. Ach jo. Jsem zklamán. JeÅ¡tÄ› si s tim pozdÄ›ji vyhraju, myslim, že Vista má tu úžasnou vlastnost, že si můžete pÅ™ehazovat jazykové balíčky (tak jako tÅ™eba na mobilu 🙂 a tak si to zkusím pÅ™ehodit do angličtiny a uvidíme.

Pojďte se se mnou podívat na první předváděčku rozpoznání hlasu, jak jej demonstroval sám Microsoft.

Váš prohlížeč nepodoporuje Flash stáhnětě jej.

Asi se pobavíte tak jako přítomní novináři v sále, jen proto, že to prostě nevyšlo úplně tak, jak si to páni z Microsoftu představovali. Ano, je to úsměvné, ale na druhou stranu, tentokrát v tom byl systém rozpoznání hlasu tak trochu nevině. Předváděl se jakýsi build Visty, který měl k finální verzi ještě daleko a obsahoval právě chybu v ovládání hlasitosti mikrofonu a jak si můžete všimnout na videu tak zvuk z mikrofonu často vyskočí až do červena a pak se nelze divit, že systém příkazům a slovům nerozumněl. Problém se totiž projevoval naprosto náhodně a samozřejmě při všech předchozích testech vše fungovalo jak má, do té chvíle, než se rozpoznávání hlasu mělo předvést novinářům, ale to všichni známe, že pane Murphy..

Dnes už je na světě finální verze a tak tady máme i první srandičky na toto téma, jak jinak.

Váš prohlížeč nepodoporuje Flash stáhnětě jej.

Úsměvné, ale je jasné, že takhle to Microsoft nemyslel. Systém samozřejmě nepozná, kdy mu dáváte příkazy a diktujete slova a kdy si mrmláte něco pro sebe. Směr dalšího vývoje? Možná. Osobně jsem hodně překvapen, kam až rozpoznávání zašlo, pamatuji si, jak jsem kdysi na Windows 98SE měl nějaký program, který rozpoznávání také podporoval, ale člověk si to musel nejdříve všechno namluvit, což se s tímto nedá srovnat.

Myslim, že to je opravdu výborná věcička, zejména pro naše postižené spouobčany, protože se s tím dá i malovat. Jak se můžete přesvědčit na posledním, tentokrát již seriózním videu (vyžaduje Quicktime).

Stahujte zde.

Tak honem honem, ať už je tam ta čeština, já tohle prostě chci!

 

This entry was posted in Sčot. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.