Din Tai Fung–nejlepší jídlo v Hong Kongu

Při hledání nejlepších restaurací v Hong Kongu jsem narazil na zajímavou věc – né všechny Michel hvězdy jsou zároveň ty nejoblíbenější restaurace dle Trip Advisoru. Zamyslel jsem se nad tím.

Zatímco průvodce Michelin reprezentuje veskrze velmi subjektivní názor na kvalitu jídla, tak TripAdvisor je spíše hlasem lidu. Ponechme stranou to, že Trip Advisor lze snadněji ovlivnit (desítkami falešných záznamů), jelikož u top restaurací je těch reakcí tolik, že to už lze ovlivnit jen velmi těžko. A tak jsem se rozhodl vyzkoušet také nejlepší restauraci v Hong Kongu z druhého pohledu – toho od zákazníků.

Když si najdete nejlepší restaurace v Hong Kong, China na Trip Advisor  tak výsledkem bude toto

image

Na prvním místě je špičková francouzská restaurace v Four Season Hotel (o kterou já fakt nemám v Asii zájem), kdežto na druhém místě najdete Din Tai Fung, což je asijská kuchyně. Dá se tedy říci, že Din Tai Fung je nejlepší asijská restaurace v Hong Kongu. Neváhal jsem ani minutu a vyrazil jsem tam (mimochodem, je rovněž držitelem Michelinské hvězdy).

Co se týče technického pojetí tak je to podobné jako všude jinde – hromada lidí a pořadníky s možností zvolit si jídlo už ve frontě, takže budete obsloužení v okamžiku usazení. Spojení hezkého s užitečným, hodnotím kladně.

image

Din Tai Fung je již natolik slavná, že má desítky poboček, nejen v Asii ale třeba i v Americe. Příjemné je to, že všude patří k naprosté špičce. Ostatně brzy jsem se o tom přesvědčil. Nejprve mě usadili – a u stolu to vypadalo nějak takto

image

a pak jsem si objednal

 

vyhlášenou okurku v chilli omáčce

image

 

kachní jazyky

image

 

zelené fazolky s vepřovými kousky

image

 

a především vyhlášenou specialitu Xio Long Bao

image

a to rovnou ve dvou verzích – vepřovou a s krevetami.

 

ještě jsem zkusil nudle s ostrým sezamem a ořechovou omáčkou “Taiwan styl”

image

 

Tak abych to neprotahoval.

Nudle nebyly dle mé chuti. Celé to připomínalo ořechové máslo, které sice mnoho ĺidí miluje, ale já zůstávám chladným, neboť sladké chutě v jídle moc nemusím.

To bylo – řekněme – negativum. A teď už jen ty pecky.

Když to beru od toho nejslabšího konce tak paradoxně musím pokračovat krevetami, dobré, ale nic extra. Bavím se o Xio Long Bao.

Ovšem z průměru neskáčeme na vrchol, nýbrž na absolutní vrchol všech vrcholů – Xio Long Bao ve verzi “vepřové”. Něco naprosto neuvěřitelného!!!!!!!! Taštičky plněné vepřovým a uvnitř je i vývar, nebo-li povélka! Jak to dokážou fakt netušim. Nicméně na stole máte návod jak dané jídlo jíst. Prvně si namixujete ocet se sójovou omáčkou (doporučeno 3 ku 1 ve prospěch octu). Pak v tom namočíte Xio Long Bao

image

které posléze dáte do lžičky

image

kde taštičku propíchnete (hůlkou) a doplníte nitky ze zázvoru. Otvorem na lžičku vyteče “polévka”, zázvor tomu dodá jedinečnou chuť a jakmile to celé vložíte do úst (přirovnal bych to způsobu jakým srkáte ústřice) tak zemřete blahem. Něco naprosto neuvěřitelného. Zcela po právu je tato restaurace TOP!!!

Nevím jestli to má smysl moc pokračovat.

Třeba Duck Tongue byl výbornej, křupavej, ale já to moc nemusím, prostě jsem to chtěl zkusit.

Naopak, fazolky jsou moje naprosto TOP jídlo v Číně, takže úplně nejvíc a o okurce škoda mluvit, po prvním kousku jsem toho vlastně nebyl ani schopen. Totální a neuvěřitelná masáž chuťových a smyslových buněk.

Takže upřímně – nejlepší restaurae v Hong Kongu je jasná. Myslím tím co do komplexnosti a celkové chuti. Špička. A hlavně ta cena – tentokrát jsem nebyl sám, nicméně průměrná útrata byla 150 HKD (tedy asi 400 Kč) na osobu, což mi opět připadá naprosto legrační za ten neskutečný životní zážitek.

Nezbývá než doporučit. Až někdy pojedete do Hong Kongu, určitě zajděte do Din Tai Fung nedaleko přístavu Star Ferry. SLIBUJI, že nebudete litovat.

Některé zážitky jsou nesdělitelné a prostě je musíte zažít a žít, nebo bude Váš život hrozně chudý – naštěstí si to často ani neuvědomíte.

This entry was posted in Čína 2013-04. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.