Kvalita vzdělání v České republice

Poslední týdny jsem hodně přemýšlel (a četl) o tom, jak je to vlastně se vzděláním v pupku světa, za který se češi (ti co tam žijí) často považují.

Celé to vlastně už začalo v Hong Kongu. Když jsem začal vyřizovat papíry pro vízum a začal poznávat místní lidi. Brzy jsem pochopil, jak jim ve znalostech nesahám ani po kotníky. Lidi tam mají opravdu neskutečný přehled a našinec je odsouzen vést pouze obecné debaty o běžných věcech. Jasně, říkal jsem si, zase mám zkušenosti takové, že by mi to spoustu z nich mohlo závidět. Ale přesto jsem si musel přiznat, že průmyslovka ve Vanďáku mi v tomhle směru fakt nic moc do života nenadělila.

Pak jsem narazil na spousty zajímavých článků. Třeba ten na Marigoldu, nebo velmi slavný (a dlouhý!) článek Jak se mstíme na dětech. Ano, naše školství je fakt mizérie.

ÄŒlovÄ›ku to tÅ™eba ani tak nepÅ™ipadá, zejména pokud celý život nevytáhne paty z ÄŒR. Firmy mají nastavené relativní žebříčky dle lokálního standardu a vÅ¡e se zdá být OK. OvÅ¡em jen do doby, než dojde k porování s tím, co se dá dÄ›lat jinde. Jak to jinde vypadá, jak progresivní nÄ›které státy mohou být. Vždycky je mi fakt líto, když vidím jak čeÅ¡i plýtvají svým potencionálem. Myslím, že tahle malá zemička fakt může nÄ›co znamenat – kdyby se opravdu chtÄ›lo.

Takže, kam za dobrým vzděláním?

Podle globálního žebříčku OECD (získaného na základě každoročně prováděných testů) je absolutně nejlepší vyrazit do Asie. Poslední roky žebříčkům jednoznačně dominuje Singapore, Hong Kong, South Korea, Japan a Taiwan. To je prostě asi to best co můžete dostat. Tyhle země najdete skoro vždy v top10.

Samozřejmě člověk také musí zvážit další aspekty. Kupř. studovat v Hong Kongu nebo Singapuru není zrovna žádná láce. Vzdělání i život je tam velmi drahý.

Druhou možností zůstává pak Kanada, USA nebo Evropa. Pro hodně lidí je Evropa zajímavá v tom, že v rámci EU můžete chodit prakticky do kterékoli státní školy v kterékoli zemi a to zdarma. Je to velmi dobrá alternativa výše uvedeným zemím. Mezi favority patří jasně Finsko, Německo ale třeba i Anglie, která se mohla pochlubit že má druhý nejlepší vzdělávací systém v EU.

Česká republika je v testech prakticky neustále pod průměrem OECD. Dokonce i naše slavná Univerzita Karlova se vůbec nevešla do aktuálního TOP100 univerzit na světě (kterým jasně dominují anglické a americké univerzity).

Jako táta jsem si vždycky kladl otázku, co mohu pro Vikču udělat. Něco, z čeho může celý život těžit. A vyšlo mi, že právě vzdělání je jedna z nejlepších možností. Investujete sice třeba 10 let života, ale vaše dítě z toho bude těžit desítky let. Jasně, nikdy nevíte co se stane, až vaše ratolest jednou dospěje. Ale myslím že je zcela jasné, že člověk s širokým rozhledem bude mít určitě o dost pestřejší život. A o to předci jde, ne? Život se má užít.

Takže pokud můžete (resp. chcete, to je důležitější) tak nechte své ratolesti studovat v cizině. Stejně se někde učit musí a to, že u toho studují rovnou cizí jazyk je naprosto úžasný bonus. Jsem přesvědčený, že to je ta nejlepší investice do někoho, na kom vám opravdu záleží.

A pokud už studujete a máte tu možnost – dÄ›lejte to v cizinÄ›. Dostanete lepší vzdÄ›lání a jako bonus pak cizí jazyk. Za stejnÄ› investovaný čas. NÄ›kdy může být dokonce lepší se na Å¡kolu úplnÄ› vykaÅ¡lat a vydat se rovnou svojí cestou. Zejména, pokud máte touhu podnikat. Celá Å™ada tÄ›ch nejlepších podnikatelů nemá vůbec vysokou Å¡kolu (Gates, Jobs, Allen, Dell, Ferrero, Ortega atd.) a prostÄ› si Å¡la rovnou i za svým.

This entry was posted in Střípky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.