Jana Juřenčáková a ztracený mobil

Dívám se právě na rozhovor s Janou Juřenčákovou na ČT1 která si stěžuje, že někdy v jednu v noci jí přišla výhružná SMS v souvislosti s tím, že chce volit Václava Klause. To mě nechalo celkem klidným, co mě však zaujalo je to, že se jí Jakub Železný optal, jestli je pravda, že se včera setkala s Václavem Klausem, jak se to povídá v kuloárech. Odpověď přinesla jedno velmi zajímavé zjištění.

Jana Jurenčáková setkání popřela. Zjistila totiž, že nemá s sebou svůj mobilní telefon a tak se obávala, že jí ho někdo ukradl v tramvaji. Proto volala aby jí ho zablokovali a pak zjistila, že signál vychází z oblasti kde má byt a tak si pro něj během polední přestávky zajela.

Jak zjistila, odkud vychází její signál? Některé možnosti tu jsou, např. T-Mobile Locator, resp. dnes služba Kde je. To znamená, že by si musela tuto službu aktivovat, vědět svoje heslo, půjčit si jiný mobil pokud možno s podporou WAP nebo INTERNETu jako takového a zjistit jeho polohu. Nechci být zbytečně rýpavý, ale když jsem viděl její proslov v televizi tak bych řekl, že v žádném případě ona není typ člověka, který tuto službu využívá.

Takže jako velmi pravděpodobný scénář vidím to, že když volala někam na policii (mají poslanci nějakou svojí vlastní kontaktní osobu?) tak ta ve spolupráci s operátorem zjistila požadovanou informaci.

Jak je možné, že když se politikovi ztratí mobil tak během hodiny policie zareaguje a zjistí, kde se nachází a když se to stane obyčejnému člověkovi tak se tim vůbec nezabývá? Chápu, že společenská důležitost je jasně na straně senátorky, ale narážím na věc, která mě už dlouho štve.

Policie má možnost nalézt každý ukradený mobilní telefon. Ten totiž při přihlášení do sítě vysílá nejen číslo SIM karty, ale rovněž tzv. IMEI, což je jeho výrobní číslo, jehož změna byla možná u starých typů, ale dnes již prakticky není. Pokud někdo vykrade obchod s mobily a policie dostane soupis IMEI tak začne po jednotlivých telefonech pátrat a snaží se tak dobrat k samotnému zločinci.

Pokud ale nahlásíte svůj ukradený mobil, tak se tím policie vůbec nezabývá, přestože má nástroje na to, aby váš mobilní telefon vypátrala. Údajně proto, že je těch případů hrozně moc a škoda malá a nestojí to za to. Já se ale ptám, jak je tohle možné? Policie má především vyšetřovat trestnou činnost a tady má navíc velmi dobré vyhlídky na to, že pachatele vypátrá a přesto na to kašle.

Tohle není pomáhat a chránit. Tohle je neotravujte nás, stejně na vás kašlem.

Je to ostuda a maximálně trapné.

This entry was posted in Politika tiká. Bookmark the permalink.

8 Responses to Jana Juřenčáková a ztracený mobil

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.