Indove

Indie je kouzelna nejen kvuli svoji prirode, ale i kvuli lidem. Indove jsou zvlastni druh lidi a tak jsem se rozhodl napsat neco o techto zajimavych certech.

Ind vi vzdy nejlip, kam mate jit
priklad: v Delhi vyjdeme z hotelu a jdeme doleva si koupit piti (uz to tam zname), ale dobehne nas Ind a vysvetluje nam, ze nedaleko opravuji chodnik tak at tam nechodime a jdeme radeji doleva

Ind vi vzdy nejlip, kam jedete
priklad: na nadrazi si jdete koupit listek do Kalky, ale nekolik Indu vam neustale vysvetluje, ze do Agry si musite zarezervovat listky v jinem okenku a vubec je nezajima, ze tam nejedete

Ind vam vzdy vysvetli, kde jste
priklad: stojite pred hotelem a prijde k vam Ind a sdeli vam: TOTO JE VSTUP DO HOTELU a ukaze na vstupni dvere

Ind da prednost vzdy krave
priklad: jedete v autobusu a vbehne mu do cesty krava. Ind je schopen poslat plny autobus lidi do propasti pod sebou, jen aby ji neublizil

Ind mysli vzdy jen na sebe
Protoze je jich opravdu hodne maji vycviceny jednoduchy instinkt – myslet jen a jen na sebe. Nezajima je vubec okoli, ohleduplnost neexistuje (snad ve vztahu k zenam). To se projevuje jak v doprave (proste tam zahne a nazdar, ostatni at se postaraji aby nenabourali) ale i kupr. ve frontach (stojite u okenka a kolem vas je milion dalsich lidi kteri doslova strkaji sve utle ruce do otvoru ve skle a vubec je nezajima, ze jste zrovna na rade a bavite se s prodavackou). Kuriozni je i jejich zahybani, treba jdou a najednou chteji zatocit tak vam vstoupi primo do cesty a musite se s nimi srazit. Nebo prihoda z vlaku. Neni misto a tak jeden cestovatel sedi na svem baglu a spi. Ind se rozhodne, ze se chce podivat ze dveri (za jizdy) a tak prijde, cestovatele vzbudi, donuti ho, aby si zvednul svuj bagl a pak si stoupne do dveri a chvilku se diva ven. Pak se vrati na svoje misto a za pul hodiny to cele zopakuje. Vubec mu neni blbe ho porad budit. Proste „ja se ted chci divat ze dveri a nic jineho me nezajima“.
Posledni priklad je pri nastupovani/vystupovani z nejakeho dopravniho prostredku. Pokud jdete treba ven a uz jste na schodech a Ind chce jit dovnitr tak proste jde. Samozrejme se dva vedle sebe nevejdete tak ho vytlacite na coz nereaguje nijak prekvapene, vytlacite ho a on naprosto lhostejne udela znovu krok dopredu (prestoze vystupuje nekdo jiny) a cela situace se opakuje porad dokola.

Ind je vasnivy pozorovatel cizincu
Pokud jste v centralni Indii tak narazite na zajimavou vec. Budete si neustale pripadat jak nejaka slavna osoba. Vsichni Indove na vas budou porad a donekonecna civet, bez hnuti brvy, jak zombici, obcas si i vykrouti hlavu aby jste se jim nedostali z pohledu. Ve vlaku sedi naproti vam, nahnou se a z 20 centimetru na vas doslova ZIRAJI. Kouzelne.

Ind kasle na vzhled a poradek
Snad krome Boolywoodu (obdoba Hollywoodu, jen v Bombayi) kde se peclive stroji vsechny sceny se ve zbytku Indie kasle na vzhled a poradek. Ind kdyz neco doji nebo rozbali tak odpadky proste upusti. At je kdekoliv. Nebo je vyhodi z vlaku/autobusu. Pak se obvykle prisoura krava, opice, pes nebo ptak a pokusi se ze zbytku neco vydolovat. Souzneni s prirodou je dokonale.
Dalsi vec jsou budovy. Anglicane je kdysi postavili a od te doby, co je maji Indove tak jen chatraji. Treba v Shimle jsou to opravdu nadherne stavby, ale kdyz prijdete dovnitr tak zjistite, ze udrzba zde asi nikdy neprobehla. Je to divne, treba opravdu krasny hotel kde je porad dost lidi (a tedy i penez) a oni nejsou schopni alespon nove vymalovat. Na co. Ind tohle nechape.

Ind (zejmena mlady) miluje muziku
Vsude musi porad znit jejich hudba. A kdyz neni v dosahu dostatecne chraplavy reproduktor tak se zapne alespon mobil s nejakou indickou vypalovackou.

Ind je mimoradne spatny ridic
Argument, ze jsem tady zatim nevidel zadnou nehodu neberu jako obhajobu toho, ze Indove jsou dobri ridici. Jsou mimoradne spatni ridici. Jejich jizda rovna se brzda plyn a co nejvice ostre zataceni. O plynulosti si muze clovek nechat zdat, coz je opravdu opruz, zejmena pokud jedete v autobuse.. Nikdy, opravdu nikdy, si nesedejte na zadni sedacky..

Ind neni nikdy presny
Zatim vse, cim jsme zde jeli/leteli melo vzdy zpozdeni. Nelze se spolehat na to, ze by jejich dopravni rady mely valny smysl (pravda, odjezd se dodrzuje). Ostatne, tyto rady vytvorili vetsinou jeste Anglicane a od te doby se nic nezmenilo, vyjma stavu dopravnich prostredku a silnic, coz neumoznuje je dodrzovat. Jediny dopravni prostredek ktery nema s rady problem je mezimestsky autobus. Ten jezdi totiz kdyz se naplni a zadne casy nema.

Takze?
I pres vsechno recene – nebo prave proto – jsou Indove velmi zajimavi lide ktere stoji za to navstivit a pozorovat. Jejich temperament a nezlomnost si nas nakonec (se skripenim zubu) ziskal..

This entry was posted in Indie 2008. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.