McLeod Ganj aneb pozdrav z Tibetu

Indie je hodne ruznoroda, takze zatimco nedavno jsme vas zdravili z Anglie tak dnes je to Tibet. Presneji receno misto, kde sidli exilova vlada Tibetu a Jeho Svatost dalajlama.

McLeodGanj je misto, kde v soucasne dobe sidli exilova vlada Tibetu. Momentalne je zajimave tu byt, nebot tibetane citi velikou sanci zviditelnit svuj spor s Cinou ktera v roce 1959 nasilne zabrala jejich uzemi a vlivem cele udalosti zemrelo vice jak 400 TISIC tibetanu. Pokud mate cas tak opravdu doporucuji procist si tento clanek a take aktualni pohled Peciny, ktery take stoji za to.

Kazdopadne toto mesto nejenze ma opravdu divny nazev, ale i samo o sobe je divne. Z boje za svobodu se tu pomalu stal spise obchod (suvenyry, tibetske masaze atd.), coz mi vsak pripada docela normalni, nejak se v cizi zemi zivit musi. Vcera jsme se byli podivat na jejich hlavni chram a je to smutny pohled. Vlada Tibetu se nachazi v byvale vojenske rezidenci a tak jsme nejake pekne pohledy hledali marne. Vse je takove… nevim jak to vyjadrit, nehodne? Po pravde jsem to tu cekal zajimavejsi (co se architektury a vlastne i budhismu tyce), nicmene urcite to stalo za navstevu, opet jsme se ocitli nekde naprosto jinde nez dosud.

Kousek odsud je vesnicka Bhagsunath se svym uzasnym vodopadem na nejz jsme se dnes sli podivat. To jsme zase celou cestu jen zirali. Zastavilo nas asi tak 30 lidi jestli se s nami muze vyfotit a cele to vyvrcholilo prave u vodopadu, kde jsme si sedli a jen co jsme kyvli na prvni zadost o spolecne foto tak jsme pres pul hodiny nedelali nic jineho, bez kecani se s nami vyfotilo pres 50 indu, jeden po druhem a to vycvakali treba cely film v obstaroznim fotaku! Cestou zpatky uz jsem skoro ani nereagoval na neustale pokrikovani „RAMBO“, a „HELOU SIR“ a stale mi nekdo podaval ruku jen aby si potrasl nebo se mi klaneli.. Fakt netusim, koho jsem jim pripominal..

Autobus do Delhi na dnesek uz byl vyprodan a tak jedeme az zitra vecer, takze se tu uz jen tak poflakujeme, relaxujeme (ach ty nohy) a celkove si uzivame posledni dny v teto krasne zemi. Take doslo na prvni neprijemnost – nekde jsem nechal pruvodce a uz se ho nepodarilo vypatrat.. Nastesti uz ho nepotrebujeme, ale bude nam doma v policce chybet (nevim proc, ale mam tak nejak rad ty osumtele knihy).

Nakonec jeste jeden o Indech. Ale opet pravdivy..
Ja: Jaky je rozdil mezi tikka chicken a tikka sala chicken?
Ind: YES!
Ja: Asi si nerozumime, rad bych vedel, jestli je jedno z techto dvou jidel kure v nejake omacce a ktere to je.
Ind: YES!

Tak to vidite. Indie je proste kouzelna.

 

This entry was posted in Indie 2008. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.