Vláda nám vyhrožuje – je to dobÅ™e?

Jel jsem tuhle do Prahy a vÅ¡iml jsem si, že naÅ¡e silnice jsou oblepeny billboardy zaměřenými na Å™idiče – jejich motivem je heslo Nemyslíš… zaplatíš. Na grafice je kupÅ™. Å™idič jak telefonuje za jízdy atd. Vláda (potažmo ministerstvo dopravy) nám tím říká, že pokud nebudeme myslet za zákony, tak za to zaplatíme. VlastnÄ› nám tedy vyhrožuje. Je to správná cesta na zlepÅ¡ení situace na silnicích? UrčitÄ› ne, pÅ™ečtÄ›te si proč.

Když jsem kdysi chodil na hodiny práva (na policejní škole) tak hned v úvodních hodinách nás učili, že zvýšení trestů rozhodně není způsob jak snížit kriminalitu. Každý člověk ví, že když se proviní proti zákonu tak může být potrestán. Ale on počítá s tím, že mu na to nepřijdou, jinak by si to chování odpustil. Proto má výše případného potrestání minimální vliv na chování těchto lidí.

Způsob, jakým se snaží Policie ČR (nebo Ministerstvo dopravy ČR) zlepšit chování na silnicích je vyloženě směšný. Tak trapná věc, jako tvrdě trestat prostě nemůže fungovat, obzvláště ve chvíli, kdy na silnicích nejsou policisté, kteří by případné přestupky odhalovali a trestali dle nesmyslně nastavených zákonů.

Náš bodový systém je nesmysl. Má působit preventivnÄ›, Å™idič má nÄ›jaké body a chová se zodpovÄ›dnÄ›ji, protože nechce pÅ™ijít o Å™idičák. MyÅ¡lenka je to dobrá, ale „česká cesta“ vedla k tomu, že to celé je zcela zcestné.

1. Jak je možné, že když tÅ™eba pÅ™ekročíte 2x bÄ›hem půl roku v obci rychlost o „x“ km/h tak vám seberou ŘP i když jeÅ¡tÄ› máte bodů dost? Kdo si má tyto vyjímky pamatovat? K čemu tedy bodový systém, když se ŘP odebírá dřív než vyčerpáte své body? Tak když mám jednou bodový systém a chci za toto brát papíry, tak to jednoduÅ¡e oboduji na tolik, aby za tyto 2 pÅ™estupky doÅ¡lo k vyčerpání bodů a je to. Každy ví na čem je a nemusíme se učit jeÅ¡tÄ› vyjímky!

2. Je správné, že Å™idič který jede na červenou pÅ™ijde o body, jede znovu na červenou, zas pÅ™ijde o body atd., ale může jezdit dál oproti tomu, že zastaví Å™idiče z povolání který má pár dní propadlý „profesák“ (což je jen Å¡aÅ¡kárna) ale tomu ihned seberou papíry na půl roku? Kdo je na silnicích víc nebezpečný? NehledÄ› na to, že ho tím vlastnÄ› pÅ™ipraví o práci (málokterá dopravní firma bude zamÄ›stnávat Å™idiče bez ŘP, že…). Tomu říkám „pÅ™iměřený trest“, pÄ›knÄ› na pracák na půl roku, za takovou s prominutím kravinu..

TÄ›ch „technických“ nesmyslů by bylo v bodovém zákonÄ› víc než dost, ale o tom se nechci rozepisovat, zaměřuji se na obecnou rovinu a proto tedy konečnÄ›

3. Informace o ztrátÄ› bodů. Aby mÄ›l celý bodový systém smysl, je bezpodmínečnÄ› nutné, aby byl Å™idič do nÄ›kolika dnů informován o tom, že pÅ™iÅ¡el o body, kolik mu jich zbývá a jak si může nÄ›jaké umazat. JedinÄ› to je totiž prevence která může na Å™idiče působit. Technicky by mÄ›lo být toto určitÄ› možné a není tÅ™eba toto ani posílat jako obsílku do vlastních rukou. Naopak, určitÄ› by každý ocenil, kdyby tato – informativní – zpráva pÅ™iÅ¡la jako obyčejný dopis do schránky (odpadá cesta na poÅ¡tu), případnÄ› email nebo SMS.

Odmazání bodů má být naprosto samozÅ™ejmá možnost. Jednak automaticky tak jako je tomu doteď, ale dále je tÅ™eba na Å™idiče působit – jednak Å™idičkými kurzy (jako Å¡kola smyku atd.), ale rovněž „kurzy dobrého Å™idiče“ tak jako tomu je kupÅ™. v NÄ›mecku. Pro každého človÄ›ka je mnohem vÄ›tší trest když musí pÅ™ed plnou třídou nahlas pÅ™iznat „jsem Å¡patný Å™idič“ než když dostane pokutu a strhnou mu nÄ›jaké body.

A o tom to celé je, tam směřuji. Současný stav je stavem vyhrožování. Vyhrožují nám kolik zaplatíme, berou nám body ale neříkají nám to, tvrdí, že jakmile povolí vyšší rychlost tak vÅ¡ichni budou jezdit hned 200 (jsme snad ovce, že nás hází do jednoho pytle? aÅ¥ se nÄ›kdy jedou podívat do NÄ›mecka, tam si může každý jet kolik chce a pÅ™esto je nejběžnÄ›jší cestovní rychlost nÄ›co kolem 140 – 160, víc jede sotva 10% vozů).

Tak takhle ne. Takhle to fungovat nikdy nebude. Žádný normální člověk si nenechá vyhrožovat.

Jediným účinným Å™eÅ¡ením je prevence a působení na každého jednotlivce, na jeho myÅ¡lení. Když jsem byl na Novém Zélandu tak tam běžela reklama, kdy partička lidí chlastá, pak sednou celý rozjaÅ™ení do auta, stane se bouračka… obraz potemní a ti co pÅ™ežijí se sejdou na pohÅ™bu svého kamaráda.. Reklamu uzavírá nápis: „jestli pijeÅ¡ a řídíš, tak seÅ¡ fakt pÄ›knej kretén“. A o tom to celé je. Nechovej se jako debil! Tim se vytvoří nálada ve společnosti, kdy se bude hříšník prostÄ› cítit blbÄ› a radÄ›ji si to chování odpustí. Tohle je podle mÄ› cesta. Dokud sami nebudeme chtít, tak se nic nezmÄ›ní. A vyhrožování na nás neplatí. Ale vÅ¡ichni jsme lidi a jasný, lidský, přístup fungovat může.

A kde to prezentovat? Co tÅ™eba billboardy? Ředitelství silnic a dálnic se už hodnÄ› dlouho hádá o tom, jestli je tam nechat nebo zakázat. Tak fajn. Když už tam jsou, aÅ¥ mají povinnost tÅ™eba na mÄ›síc uvolnit svůj prostor na kampaň pro Å™idiče – zdarma, za možnost tam být. Proč jednoduché vÄ›ci nikoho nahoÅ™e nenapadají?

Přestaňte nám vyhrožovat! Začněte nám radit, jak to dělat lépe.

This entry was posted in Politika tiká. Bookmark the permalink.

5 Responses to Vláda nám vyhrožuje – je to dobÅ™e?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.