Všichni jsou už v Mexiku..

..já tam taky jdu..

Přestože to nevypadá jako dobrý nápad jet teď někam za sluníčkem, tak my jedem. Konkrétně pak do Mexika, 10 dní se sluníčkem, bělostnou pláží, potápěním, tequilou a tacem.

HodnÄ› se těšim na to potápÄ›ní, sice potápěčské lokality v Mexiku už nejsou co bývaly, jelikož je poničil hurikán Dean, ale pÅ™esto je zde jedna zajímavost která stojí za to – cenoty – viz citát z seamaster.cz

Cenoty

Překrásné krasové jeskyně s propadlým stropem a zatopeným dnem.

Název „Cenote“ pochází z mayského slova „dz´onot“, které v překladu znamená, studna nebo propast. V minulosti byly mayským obyvatelstvem využívány jako zdroj pitné vody, obětní studny, kam byli shazovány těla lidí obětovaných bohům. Podle mayské mytologie jsou cenoty zdrojem plodnosti a života, vstupní bránou do podsvětí a sídlem boha deště Chaka.

Předpokládá se, že přibližně před 65 mil. lety dopadl na Yucatánský poloostrov meteorit, který vytvořil kráter Chicxulub. Tento kráter dal prostor pro vznik rozlehlých jeskynních komplexů. Nejsou zde prakticky žádné povrchové toky a srážky velmi rychle prosakují přes vápencovou plošinu, kterou je tvořen celý poloostrov, do podzemních jeskyní, kudy jsou odváděny až do moře. Cenoty jsou bohatě vyzdobeny sekundárnímy krasovými jevy – krápníky. Po zaplavení i vyšších jeskyních pater vodou během posledního glaciálu došlo k zastavení procesu krasování.

Vzhledem k blízkosti moře, se v jeskyních vyskytuje jev haloklina, což je vlastně střetávání dvou látek o rozdílné hustotě. Dole se drží voda slaná a nahoře voda sladká. Při odlivu je do jeskynních prostor nasávána voda slaná a během přílivu z nich proudí voda sladká. Kolísáním hladiny světového oceánu během terciéru a kvartéru došlo několikrát ke změně erozní báze a proto má mnoho pobřežních jeskynních systémů své ústí pod hladinou Mexického zálivu. Voda je zde velmi čistá, se stálou teplotou a viditelností až 90 metrů (i ve velmi čistém moři je viditelnost pro srovnání jen 20 metrů).

To vypadá zajímavÄ›, co? My budeme od Tulumu asi 60 km, takže to se dá. Naproti nám je ostrov Cozumel kterýmá také co nabídnout jak Å¡norchlistům tak potápěčům. Těší mÄ›, že nebudeme v nÄ›jakém „paneláku“ v Cancunu, ale v krásné „chatrči“ .-) Playa del Carmen má být podstatnÄ› hezčí než Cancun, neboÅ¥ zde se „prý“ již pÅ™emýšlelo pÅ™i zástavbÄ›. Tak jsem na mexíky zvÄ›dav.

Jedeme do hotelu Occidental Allegro Playacar a vypadá to nějak takto:

This entry was posted in Info. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.