Velká čínská zeď

Tak to přišlo. Návštěva jedné z nejulítlejších staveb světa. Velké Čínské Zdi v Badalingu.

Velká čínská zeď je největší dílo jaké kdy člověk na naší planetě vybudoval. Její délka je neuvěřitelných 8900 km a průměrná výška 7,5 metru.

velká čínská zeď

Její stavba započala už nÄ›kdy kolem roku 210 pÅ™. n. l., ovÅ¡em její současnou podobu jí vetkla až dynastie Ming v roce 1473 – 1620. Zeď je tvoÅ™ena obestavÄ›nou dusanou zeminou (na povrchu dláždÄ›nou) a každých nÄ›kolik stovek metrů je zesílena věžemi, jejich počet se odhaduje na 25000. Ve vÄ›tších vzdálenostech jsou pak kasárny (sklady, zásobování). Zeď nemÄ›la nikdy ochránit Čínu pÅ™ed velikým nájezdem (ostatnÄ› ÄŒingischána nezastavila), ale spíše pÅ™ed jednotlivými plenivými nájezdy menších kočovných národů.

Zeď se dá navštívit na mnoho rozličných místech, naše volba padla na Badaling kvůli snadné dostupnosti. Jeli jsme autobusem a z Pekingu to zabralo něco kolem hodiny a půl. Badaling je hodně zprofanovaný, což se projevilo na naprosto nesmyslných cenách za jídlo / vodu atd. Naštěstí nával lidí byl mnohem menší než jsem očekával, asi díky tomu, že bylo úterý. Samozřejmě největší výzva byla dostat nahoru ganaje Macunku.

macunka na čínské zdi

Ono je to místy opravdu hodnÄ›, ale hodnÄ› do kopce 🙂 Za naší námahu jsme obdrželi odmÄ›nu v podobÄ› potlesku od nÄ›kolika lidí a mnoho zvednutých palců. No prostÄ› poprask a Petr si je jistý, že by se to dalo zapsat do Guinessovy knihy rekordů 🙂

Jinak stavba je to opravdu ohromující. Zdá se mi to nepÅ™edstavitelné, jak to tenkrát museli stavÄ›t, když človÄ›k vidí jak se zeď táhne po hÅ™betech hor do nekonečna. Krása 🙂

Večer nás čekala další parádička – pravá pekingská kachna v Pekingu 🙂 Nejí se to jako u nás (prdnout na rýži nebo nudle a je hotovo). Je to takový obÅ™ad. Dostanete nakrájenou kachnu, rýžové placky, sladkou omáčku (sójový základ), cibuli a okurku. Pak si berete jednotlivé placky a do nich si tyto ingredience zamotáte až z toho máte takový wrap který pak zbaÅ¡títe. Lahoda!

Tak zítra poslední den. Alespoň pro mě. Tak doufám, že vám domů dovezu alespoň dobré počasí, protože tady bylo i dnes zase parádně.

Dobrou.

This entry was posted in Čína 2009. Bookmark the permalink.

One Response to Velká čínská zeď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.