ComTEL weekend v Portugalsku

Původně to měl být ComTEL weekend, ale díky Petrově nemoci se z toho nečekaně stal RCKING weekend. A byl to vskutku velkolepý prodloužený víkend.

Portugalsko jsem si oblíbil už pÅ™i návÅ¡tÄ›vÄ› Lisabonu a pozdÄ›ji Porta. PÅ™esto jsem chtÄ›l dát tentokrát pÅ™ednost Å panÄ›lsku a letÄ›t do Malagy, cournout po horách, mrknout na opice na Gibraltaru a tak. Na(ne)Å¡testí doÅ¡lo ke zdražení vyhlédnuté letenky a Portugalsko najednou bylo za skoro stejnou cenu (nÄ›co pÅ™es 200€). V cenÄ› ovÅ¡em bylo auto na celou dobu a ubytování. O to jsem nestál, u dveří mi stály v pozoru 3 spacáky a karítaÅ¥ci a moc se těšili na naÅ¡i společnost. Co by človÄ›k pro ty textiloviny neudÄ›lal, že? 🙂

ZpÄ›tnÄ› musim říct, že asi neexistuje lepší doba na návÅ¡tÄ›vu Portugalska než podzim (skoro zima). Listopad byl fakt v pohodÄ›. Důvod? Teplo (na triko), sluníčko, NIKDE NIKDO, neuvěřitelnÄ› Å¡iroké a krásné pláže bez lidí, levno. JasnÄ›, človÄ›k se nemůže koupat – fakt to neÅ¡lo ani po požití alko drinků – ale osobnÄ› radÄ›ji beru ten božský klid než plné pláže s možností vyčachtat se.

Portugalsko má neskutečnÄ› nádherné pobÅ™eží. Atlantský oceán jej bičuje po celé jeho délce a vytváří nádherné útesy. AÅ¥ už jsme jeli kamkoli tak jsme byli odsouzeni k fascinovanému zírání na krásu přírody vůkol. Těžko se to dá popsat, ale když stojíte na 150 metrů vysokém útesu a pod vámi zuří rozburácený oceán tak je to nÄ›co… jak to říct… dechberoucího.

KromÄ› jedné noci – kdy jsme jeli kolem naÅ¡eho hotelu a tak jsme tam už i pÅ™enocovali - jsme spali na divoko. Není to tam vůbec žádný problém. Na plážích se dá spát kdekoli nebo si prostÄ› lehnete do opuÅ¡tÄ›ného plážového baru či hospody (pravda, tam nás jednou ochranka po půlnoci načapala a se slovy „private area“ donutila odejít 🙂

Projeli jsme si celé pobřeží od Lisabonu až k hranicím se Španělskem. Navštívili jsme nejjihozápadnější jakožto i nejzápadnější cíp Evropy. Stáli jsme více než sto metrů nad propastí a spali jsme na neuvěřitelné skalní terase s výhledem do údolí. Jedli jsme vynikající jídla (začínám Portugalsko obdivovat kvůli jeho kuchyni), pili levná a kvalitní vína nebo skvělé pivo Super Bock Green do kterého jsme si házeli čerstvě natrhané limety. Cpali jsme se na liduprázdné pláži krevetami, čerstvě utrženými pomeranči a pouštěli jsme si celý den draka (to bylo na moje narozeniny, velmi příjemné). Vůbec jsme nemluvili o práci ale prostě jen o životě. A tam jsme si ho užívali plnými doušky.

Je to opravdu úžasná země a velmi dobrý tip na výlet. Navíc je to západní země, která umí být levná. 5 litrů vody za méně než 50 centů? 2x dvojka červeného, pivo a panák Jamesona v hospodě celkem za méně než 4€? Ano, dá se. Taky ale můžete vysolit mnohem více (jako my při poslední luxusní večeři kdy nás tři smraďochy obskakovalo 6 frajerů ve smokingách, ale ta večeře za 60 euro byla pořád ještě levná vzhledem k tomu jehněčímu a baclahu).

Až budete mít nÄ›kdy pÅ™ebytečných 300 euro (aÅ¥ máte i na útratu) a pár dní času tak neváhejte. RozhodnÄ› jeďte do oblasti Algarve (jih Portugalska) která nikoho nezklame – aÅ¥ už díky přírodním krásám nebo kvůli počasí – to tam prakticky nikdy neklesá pod 15 stupňů (ani v zimÄ›).

Podívejte se na fotky, asi budou mít větší vypovídací hodnotu než text.

Díky PORTUGAL!

This entry was posted in Krátce venku. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.