Blokace platebních karet

Asi před 2 týdny mi zavolali z ČSOB že moje platební karta číslo xxx byla zablokována jelikož byla napadena databáze ve Španělsku a údajně jsem ji tam použil. Divný, já byl ale v Portugalsku. To ale není všechno.

Kartu mi blokli, pak jsem se v novinách dočetl, že šlo o největší útok na karty v historii, kdy údajně nějaká data pustil přímo zaměstnanec nějakého ústředí.

Musel jsem si vzpomenout na to, jak mi před půl rokem zablokovali služební kartu jelikož jsem ji údajně použil v nějaké rizikové zemi. Byl jsem tenkrát na Kubě a použil, resp. snažil jsem se použít, pouze soukromou kartu. Ani jedno to ale nešlo (resp. na výběr, platba letenek proběhla). Proč mi zablokovali úplně jinou kartu mi nebylo zcela jasné.

No a tento pátek mi opÄ›t zavolali z ÄŒSOB že mi blokují i tu firemní kartu protože data z ní má prý nÄ›jaký hacker. Jestli prý mohu používat nÄ›jakou jinou. Tak jsem jim Å™ekl, že leda tak soukromou, ale tu mi zablokovali taky a už je to pro mÄ› docela problém. NaÅ¡tÄ›stí se s nimi dá dohodout na „dočasné blokaci“, což funguje tak, že pÅ™ed každou platbou musím kamsi zavolat a tam mi ji na chvilku odblokují na pÅ™edem stanovenou částku. Nepohodlné ale nouzovÄ› použitelné.

CelkovÄ› mÄ› to pÅ™ivádí k zamyÅ¡lení jak zoufalé je zabezpečení platebních karet. Nemyslím teď tím únik dat od nÄ›jakého zamÄ›stnance. Tomu se dá (i když určitÄ› by to také Å¡lo) těžko zabránit. Myslím tím spíš jinou bezpečnost. TÅ™eba platby na internetu. Kdo už nÄ›kdy platil tak ví, že musí uvést číslo které je na té kartÄ› uvedeno vedle podpisového proužku. Chápete to? Vrcholem stupidity bankám pÅ™ipadá, když si napíšete PIN na kartu. Ale oni ho tam tisknou už ve výrobÄ›! S tímto číslem si může kdokoli cokoli na internetu zaplatit nebo si pÅ™evést peníze. A to je v pořádku. Proč není to číslo tajné? A jeÅ¡tÄ› lépe, proč to prostÄ› není PIN? Pak se riziko zneužití sníží na miliontinu procenta proti současnému stavu. A to už vůbec nemluvím o „zabezpečení“ podpisovým vzorem.

DneÅ¡ní karty jsou čipové. Proč si nemohu nastavit – platby do 500 Kč bez PINu, jinak chci pokaždé zadávat PIN. Je mi jedno co si o tom obchoďáky myslí. JÁ SI TO CHCI NASTAVIT PODLE SEBE, ne podle jejich uvážení. NÄ›kde PIN, nÄ›kde podpis. Nikdy človÄ›k dopÅ™edu neví. Nebo si chci nastavit, že si pÅ™eji, aby pokaždé chtÄ›li vidÄ›t ID doklad když nÄ›kdo použije moji kartu. Ve svÄ›te online ověřování snad není takový problém mít možnost si toto zvolit a prodavačce to prostÄ› vyjede na lístku „zákazník žádá ověřovat ID“.

V současné dobÄ› je nejlepší možností založit si speciální účet na kartu. Můžete ho mít u m-banky zdarma, bohužel karta m-bank často v zahraničí ani pro platby na netu nejde použít. Lepší je tak tÅ™eba zvolit ÄŒSOB, ale zase to stojí stovku mÄ›síčnÄ› za účet. Mezi další prvky zabezpečení patří samozÅ™ejmÄ› mít nastavenou notifikaci pomocí SMS o použití karty. Není to vlastnÄ› zabezpěčení, ale umožňuje to rychle reagovat na neoprávnÄ›né použití karty. Dobrou volbou je také Reiffensen bank která pÅ™ejala systém od e-banky: pÅ™ed každou platbou si můžete kartu pomocí sms „odemknout“ a pak zase „zamknout“.

This entry was posted in Střípky. Bookmark the permalink.

5 Responses to Blokace platebních karet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.