HTC HD2 po druhé

Tak pÅ™ináším další povídání o „nejlepším mobilu současnosti“ – tentokrát moje zkuÅ¡enosti zahrnují skoro 3 týdny používání.

Tak první euforie i vztek jsou ty tam a přináším konečně trochu střízlivý pohled na tuto hračku.

Už jsem si celkem zvykl na Windows Mobile 6.5 a především HTC SENSE, což je název prostředí tohoto telefonu. Bohužel musím konstatovat, že z mobilu nadšen nejsem.

Za prvé – Windows na desktopu je dneska určitÄ› naprosto Å¡pičkový a nejlepší operační systém, ale verze MOBILE je prostÄ› totálnÄ› zastaralá a Microsoft zde hodnÄ› zaspal dobu. Prakticky stejné prostÅ™edí tolik let. OÅ¡klivé, nepraktické, neintuitivní. To, že se jeho systém jeÅ¡tÄ› vůbec nÄ›kde prodává je jen díky HTC které vyvinulo uživatelsky přívÄ›tivou nadstavbu – dnes nazývanou SENSE. NicménÄ› občas se z nÄ›j vymaníte (nÄ›které podrobnÄ›jší nastavení) a vybafne na Vás ten kostrbatý hnus. Nepůsobí to kompaktnÄ› a je to otrava. Souvisí to s tím, co jsem psal už v prvním článku – nÄ›co nÄ›kde funguje, nÄ›kde ne, vypadá to takové „ani ryba ani rak“.

Dnes mÄ› Å¡tvou hodnÄ› tyto vÄ›ci – hnusné vyskakovací okno, jestli že chci používat datové pÅ™ipojení v Roamingu (když se naloguji do NÄ›mecka), pÅ™estože jsem vÅ¡ude naklapal že nechci. Tak proč mÄ› to pořád otravuje? Dále – když si dám síť manuální, tedy jen T-Mobile CZ tak mi to nabídne pÅ™i ztrátÄ› seznam tÄ›ch dostupných. Potud v pořádku. Ale.. Když nic nevyberu tak se po návratu do ÄŒR telefon už automaticky nepÅ™ihlásí a musím složitÄ› pÅ™es 5 kliknutí lovit domovskou síť! Nebo se prostÄ› samovolnÄ› (díky pitomému displeji, viz níže) zvolí nÄ›jaká jiná aniž bych o tom vÄ›dÄ›l.

Jsou tu některé super služby. Třeba Windows Live Messenger. Jenže třeba u tohoto programu se nedá (nebo jsem na to fakt nedokázal přijít) změnit tón upozornění na novou zprávu a tak když Vám někdo napíše ozve se neuvěřitelně pitomá 2 vteřinová melodie a telefon asi 5 vteřin vibruje. Nejde to nijak změnit. Šílený.

Nebo tu je služba Windows My Phone. Super věc. Automaticky to synchronizuje celý telefon s webovým úložištěm. Kontakty, kalendář, fotky, zprávy.. Kdykoli se tak na PC můžete podívat na obsah svého telefonu. Hlavní věc je však záloha při ztrátě / odcizení přístroje. Na dálku můžete celý svůj telefon vymazat a uzamknout. Data si pak jednoduše online přehrajete do nového přístroje. Moc hezké, kdyby to ale fungovalo. Nejdřív to šlo, ale teď jen najdu každé ráno chybovou hlášku že MyPhoneRuntime.exe selhalo a čus. Jestli prý chci odeslat zprávu o chybě do spol. Microsoft. Už po desáté.. K čemu? Já nejsem vývojář, já jsem uživatel. Tato hláška se bohužel objevuje i u jiných programů.

Hudba. Hrůza a děs! Některé MP3 běží trhaně a to nemluvím o neskutečně, ale neskutečně debilním systému tvorby playlistu. To je práce na několik hodin, žádné hromadné výběry, žádné kontextové menu, nic. Hrůza!!

Maily. Už jsem tomu jakžtakž pÅ™iÅ¡el na chuÅ¥, naÅ¡el jsem si nastavení aby je to stahovalo celé (což stejnÄ› nÄ›kdy nedÄ›lá), ale je to takové… neohrabané, nevím, nÄ›co tomu schází. A hláška typu „nemohu se pÅ™ipojit na síť“ když jsem doma kde mám WiFi i GPRS… no nevim.

Displej. Jo, je parádní. Ale neskutečnÄ› citlivý. Až moc. TÅ™eba voláte a zapÅ™ete si telefon o rameno a v telefonu se dÄ›jou vÄ›ci.. Proč? HTC má senzor který pozná, že je telefon u ucha a vypne podsvit displeje. Nevím proč nevypne i vstup z obrazovky. Veliká citlivost (která nejde nastavit) dÄ›lá problémy vÅ¡ude. Telefon si samovolnÄ› vytáčí čísla nebo posílá nesmyslné SMS když ho mám v kapse. Když píšete zprávu tak často zvolíte jiné písmenko jenom proto, že cestou k tomu správnému jste prstem „proletÄ›li“ nad tím jiným. Píše se na tom zkrátka Å¡patnÄ›.

Internet. Nic moc. Nesrovnatelné s iPhone nebo asi i G1. Né že by nebyl rychlý, to ne. Ale celé se to tak nějak divně zobrazuje, divně to poskakuje i ten multi touch funguje podivně.

Výdrž. Zklamání. Jedno slovo. Musel jsem vypnout plno online služeb aby to vydrželo alespoň ten jeden den. Nicméně tak to mám u každého telefonu, tak těžko hodnotit.

Takže jediné co na tom oceňuji je celkem sluÅ¡ný fotoaparát, fotí to fakt hezky (ve dne), pÄ›kné Å¡irokoúhlé fotky. Ale večer je to zase nedomyÅ¡lené. Když fotíte nÄ›co tÅ™eba do půl metru tak se nejdřív dioda rozsvítí na zaostÅ™ení – pÅ™edmÄ›t je hezky vidÄ›t, takhle by mi to vyhovovalo, jenže pÅ™i fotce samotné to „bleskne“ a vÅ¡e je pÅ™epálené a k ničemu. Toto nejde nijak nastavit.

Tak asi bych to mohl už uzavřít. Řekl bych „mnoho povyku pro nic“. JasnÄ›, je to Å¡pičkový telefon, ale jeÅ¡tÄ› hodnÄ› nedotažený. Už mám vyhlídnutého nástupce. O tom v dalším článku.

This entry was posted in Sčot. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.