Zpátky v Číně

Pracovní záležitosti mě zavedly opět do Číny. Mám v plánu navštívit Walkeru a Esky kde dojde k podpisu o výhradním zastoupení prodeje produktů této značky pro SR (ČR snad později).

Musím opravit své předchozí mínění o chladnosti místních. Dnešek mě přesvědčil o opaku.

Nejdřív ale jak jsem se sem dostal. LetÄ›l jsem do Amstrdamu a pak jumbem do Hong Kongu. Cesta z Hong Kongu do Shenzhenu je velmi snadná. Na letiÅ¡ti jsem nasedl na Airport Express (90 HK$), vystoupil v Kowloonu, tam mÄ› okamžitÄ› nasmÄ›rovali na shuttle bus (který mimochodem jezdí v cenÄ› jízdenky z AE) a ten mÄ› vykopl přímo na konečné zastávce East Railway. Tady jsem si koupil lístek na druhou konečnou (30$), což je hranice s Čínou. Imigrační probÄ›hlo naprosto v klidu a byl jsem tu. Za zaznamenání stojí, že človÄ›k okamžitÄ› pozná, že opustil Hong Kong a je v „china mainland“. Je to prostÄ› fakt znát (vypadá to trochu hůř).

Chvilku jsem bloumal a hledal metro. Optal jsem se nějakého údržbáře, ale samozřejmě neuměl anglicky (další rozdíl oproti Hong Kongu), nicméně mě dohodil nějakému páru mladých lidí, kteří sice taky neuměli anglicky, ale podle mého plánku pochopili o co mi jde a naprosto obětavě se mnou šli až úplně do metra (a to s sebou vláčeli fakt těžkej batoh), koupili mi za svoje peníze lístek na metro (měl jsem jen sto juanovku a ta nešla použít) a pak se vraceli zpět. Jak milé!

MÄ›l jsem to jen 3 zastávky metrem a pak necelých 5 minut k hotelu My Little Hut. BÄ›hem cesty jsem stihl sníst první jídlo, nÄ›jakou chobotnici pÅ™ipravovanou na ulici sice pro nÄ›koho jiného, ale týpek mi ji s úsmÄ›vem pÅ™enechal, když vidÄ›l jak mlsnÄ› na to zahlížím 🙂

V hotelu klasika – vůbec nemÄ›li tuÅ¡ení odkud mám rezervaci, to se pak nÄ›jak vyÅ™eÅ¡ilo, samozÅ™ejmÄ› bez angličtiny a dokonce jsem si vynutil i pokoj s internetem. SluÅ¡ný bydlení za 100 juanů (asi 260 Kč) na noc. Hezká veliká postel, telka, internet, zásuvky a jasmínový čaj na pÅ™ivítanou. Na záchodÄ› není toaleťák a človÄ›k se musí omýt sprchou. Blbé je, že když jdete na velkou, tak si musíte sundat ponožky. Jinak pohoda 🙂

No ale k dnešku.. Vyzvedla si mě moje obchoďačka z Esky a vzala mě na večeři. Nechal jsem se překvapit a stálo to za to. Pak jsme šli navštívit nějakou její kámošku která má nově otevřenou školu na angličtinu. Ještě s jejím týpkem jsme šli na druhou večeři. Zase tuna jídla. Zase jsem nic neplatil. Prý jsem jejich host. Jsou opravdu hodně pohostiní!

 spolecna vecere

ZávÄ›r večera probÄ›hl v nÄ›jaké kulečníkové hernÄ› a dokonce se mi podaÅ™ilo jednou i vyhrát 🙂

kulecnik

ucitelka ang

Mojim cílem je se co nejvíce rozmluvit v angličtině, než v pondělí půjdu do fabriky. Ale není to tak snadné, jak chcete něco vyprávět, když nevíte jak.. Takový zamotaný kruh. Taky jsem zjistil, že mi nechodí asi zprávy z ČR, což se mi v Pekingu ani Shanghai nestalo. Vím jen, že z ČR nelze odeslat SMS na čínská čísla a tak jsem si tu koupil SIMku za 150 juanů abych tu mohl fungovat. Vůbec nevim, kolik stojí minuta nebo SMS, ale jestli lze prodavači věřit tak za to mám asi 250 minut v ceně. Chtěl jsem si ji dát do G1 (neboli HTC) ale ani v jednom z 20 návštěv prodejen s mobilama jsem nebyl úspěšný a nesehnal jsem mikro-USB kabel, což mě celkem překvapilo.

Jinak jsem moc rád za to kde jsem. Tím myslím místo v Shenzenu. Sice jsem nevidÄ›l ty ostatní, ale tady je to opravdový downtown, velmi pohodlné spojení kamkoli, vÅ¡ude mraky jídelen a obchodů, veliká pěší zóna. A jako bonus – není tu až zas tak ruÅ¡no jak jsem čekal. Teplota se pohybuje kolem 18 stupňů a večer kolem 10 – 12, takže velmi pohodovÄ› na slabší mikinu. Příjemný relax.

Na závěr jsem si nechal totální vylepšovák jednoho místního taxikáře. Mimochodem, holky mi domluvily cenu 30 juanů na hotel, on jel podle taxametru a vyšlo to na 32,50 juanu ale nechtěl si vůbec ty 2,50 vzít! To mě taky celkem překvapilo! Fakt zatím paráda. Tak se mrkněte na hands-free.

hands free

This entry was posted in Čína 2010 - Shenzhen, Info. Bookmark the permalink.

One Response to Zpátky v Číně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.