Rok Tigra pÅ™íchází

Mám rád festivaly a okázalé slavnosti. Vždycky jsem se chtěl podívat do Ria nebo do Benátek na karneval, do Irska na svátek Sv. Patrika, do Asie na příchod nového lunárního roku, do Paříže na Silvestra. Bohužel jsem smolař a žádná z mojich cest nebyla nikdy protnuta žádným větším svátkem v té či oné zemi. Kromě jednoho dne v Indii kdy se fanatici koupali v Gangze a Silvestra v Paříži, kdy poprvé za historii země nebyl ohňostroj kvůli finanční krizi. No i tak to stálo za to! Tento rok si to vynahradím.

Rozhodl jsem se letÄ›t do Hong Kongu na Spring festival (ve svÄ›tÄ› známý jako Čínský nový rok). Jednak se tam chci podívat na jednu výstavu hraček ale druhak mÄ› zajímá, jak tyto oslavy prostÄ› probíhájí, jelikož je to pro nÄ› nejvÄ›tší událost roku. SamozÅ™ejmÄ› jsem se pochlubil téměř vÅ¡em obchodním partnerům v Hong Kongu a ČínÄ› a reakce byly nadÅ¡ené. Oni jsou prostÄ› rádi, když se o jejich kulturu zajímají cizinci. Jedna reakce vÅ¡ak byla odliÅ¡ná. Bylo to pozvání na oslavu do vnitrozemí, daleko od vÅ¡ech cizinců a turistů, pozvání do rodiny, zasvÄ›cení do kultury celého svátku. Jak Å™ekl ÄŒamry – tohle se prostÄ› neodmítá – a jak by Å™ekl každý kdo mÄ› zná – to je jak kdyby nÄ›kdo začal býkovi mávat pÅ™ed ksichtem červeným hadrem. Cestování a poznávání jiných kultur je tak pevná součást mého života, že bez toho bych to prostÄ› nebyl já. Už jsem takový. Nemohl jsem tedy odmítnout příležitost, která se naskytne jen nÄ›komu a tÅ™eba mÄ› poprvé za život. JasnÄ›, človÄ›k dostane spousty ruzných pozvání, ale nÄ›kdy spíše formálních a tÄ›ch pár vážnÄ›jších prostÄ› po čase vyÅ¡umí. Tohle jsem nechtÄ›l nechat vyÅ¡umÄ›t. Tak jsem na týden opustil ženu a slaďoučké děťátko. Jo já vím, už po druhé v krátké dobÄ›, ale pořád si říkám, že je to furt lepší, než kdybych tÅ™eba jezdil kamionem nebo makal na lodi 🙂

No tak chci říct, že se moc těšim. Při minulé cestě jsem si hrozně odpočinul od všeho, mám teď ostatně od února do května jediné volnější období v roce a jsem rád, že mohu trochu zrelaxovat utrápené mozkové buňky, zapomenout na chmury běžných dnů a dopřát si trochu nových podnětů a zážitků. Tohle bude určitě unikátní dobrodružství.

This entry was posted in Čína 02/10 - Spring festival. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.