Oslava pÅ™íchodu nového roku Tigra

Musím říct, že už jsem tu jak doma. Nejdřív mi sice bylo blbý plivat na zem pod sebe kosti a ostatní sajrajt, ale jen jsem sám sebe zbytečně obíral o drahocené místo v té malé misce. Teď to flušu jako ďas.

Dnes to byl moc hezký den. Po úspěšné operaci “přehození módu 1 na mód 2” bez křížového šroubováku a při mínus 2 stupních celsia jsem přešel k výuce létání. Moje předváděčka trvala skoro celou baterii, což byl záměr “aby z toho taky něco měli”. Naštěstí moje důrazné “stop” a “slow” fungovalo a dosud jsou jen trochu štíplé listy a frajer vylítal už 4 baterie. Super.

Dále pokračovalo moje sbližování s místními zvyky následovně. Týpka od Rachel jsem porazil v nějaké čínské karetní hře, která je divná v tom, že se jednak hraje proti směru hodinových ručiček a druhak že dvojka je nejvyšší ze žolíkových karet. Rachel jsem ukázal, že dovedu dělat čínské taštičky plněné masem mnohem rychleji než ona a připravil jsem tak skoro všechny. Bratr mě z vděku za výuku létání neustále učí čínsky, bohužel jsem si zapamatoval jedině “Ka Pe”, což znamená Na zdraví a to jenom proto, že fotřík to na mě neustále volá. Tady se pije jedině skupinově, takže když se chce někdo napít, tak si sám nelokne, ale musí právě tímto bojovým pokřikem pozvat k drinku všechny ostatní. Rovněž jsem se s ním pustil do souboje v pojídání Chilli papriček, které dnes lišácky zakoupil na trhu. Musim říct, že jsem byl docela rád za tu rýži zapíjenou rýžovým vínem. No a mamka ocenila, že jsem jí pomáhal vyrábět tradiční rýžové placky, což jsou takové amarouny. Dvoubarevná rýžová placka se hodí do vařícího sádla, načež asi o 50% zvětší svůj objem. Pointa je v tom, že během toho zvětšování máte asi tak 5 vteřin na to, aby jste čínskými hůlkami dosáhli naprosto rovné placky, což je docela peklo, ale od mého asi 5. pokusu už to vypadalo celkem k světu.

Toto všechno se dělo během dne a k večeru se konečně začal vítat nový rok. Nejprve je potřeba do domu pozvat boha, což se udělá tak, že se odpálí ten koberec z bouchaček, aby věděl, kam jít. Jakmile ten rachot utichne a rozplyne se ten nehorázný smrad tak na něj u dveří čeká vařená prasečí hlava osvětlená nějakými těmi svíčkami. Pak se celá rodina pomodlí, resp. párkrát se ukloní směrem k té hlavě a v duchu si něco přeje, ať už pro sebe nebo pro ostatní.

Po tomto ceremoniálu se jí tradiční novoroční pamlsky, což jsou právě ty rýžové placky. Jakmile se setmí tak začne peklo. Ohňostroje by určitě neprošly evropskými normami, nicméně to jim neubírá na kráse, spíš naopak. Bouchá to pekelně rychle a překvapilo mě, že raketky na tyčce lze opravdu pouštět z ruky. No pak je večeře a nakonec se sleduje čínská CCTV, jelikož jejich vláda je tak laskavá a každý rok jim připraví bohatý kulturní program. Je pravda, že ty artisti mě docela šokovali.

Dostal jsem od nich dárek, malou červenou taÅ¡tičku ve které jsem pÅ™ed chvílí objevil … peníze!! Prý pro Å¡tÄ›stí. No fakt mi bylo trapnÄ›. Jinak jsem jim prý pÅ™inesl hodnÄ› Å¡tÄ›stí do rodiny, protože letos to je úplnÄ› poprvé, co jim fungovala televize po celý večer, vÅ¡echny ostatní roky neÅ¡el kvůli pÅ™etížení proud. Musím se ukázat alespoň jednou za rok, mám krásné čínské jméno které se dá vykládat podle znaků (což jednotlivé znaky znamenají slunce a mÄ›síc) nebo podle výslovnosti a významu (což je pÄ›t opravdu pÄ›kných vlastností). Mám rád své čínské jméno, díky mami a tati, kdyby jste to tak pÅ™ed tÄ›mi více jak 30 lety tuÅ¡ili 🙂

Jinak o půlnoci se odbachnul druhý koberec a šlo se spát. Zítra se vstává brzy, protože začínají 2 nejdůležitější dny v životě místních lidí. Moc se na to těším, je to opravdu, ale opravdu neuvěřitelné.

This entry was posted in Info. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.