Procházka po mÄ›stÄ› a po pÅ™íbuzných

Dnes jsem propustil rodinku už o desáté. Zjistil jsem, že ze zdvoÅ™ilosti vydrží sedÄ›t se mnou jakkoli dlouho (což bylo dennÄ› vždy po půlnoci) a tak jsem se dnes zvedl dřív a ejhle, hned mazali vÅ¡ichni na kutÄ› 🙂 Byl to náročný den.

Dnes byla řada na rodině Xie pohostit ostatní sousedy, takže kolem desáté se to tady seběhlo a už to jelo. Celkem v klidu jsem zmáknul vypít dvě deci kořalky k snídani, pojíst tlustou kůži a poplivat vše v dosahu. Navíc jsem se začal učit jak hlasitě mlaskat, což dělají všichni ostatní.

Po snídani (no, skončila asi v poledne) jsme šli do města zabookovat lístek na autobus a navštívit nějaké příbuzné. Z lístku nakonec sešlo jelikož bylo vyprodáno (tisíce lidí jedou v tento termín do Shenzhenu) a nebo to stálo hroznej ranec (přes 1000 Kč). Nakonec nás tedy hodí strýček taxikář, což mě docela potěšilo, bude to určitě pohodlnější.

Pak začal kolotoč návštěv. Každý by chtěl vidět cizince, takže máme nekonečný příval pozvání na snídaně, obědy a večeře a je to těžký to absolovovat. Všude je scénář dost podobný, hlavně fotky už ani nepočítám. Zato jsme si řekl, že budu brát ty cigarety co mi pořád nabízejí a dovezu to domu. Za dnešní odpoledne  mám krabku a pak asi 16 kusovek.

Jinak jsem se nÄ›kolikrát opravdu hodnÄ› pobavil a i dojal. Pořád mÄ› dovedou pÅ™ekvapit. Tak tÅ™eba mi říká R, že jdeme na návÅ¡tÄ›vu k jejímu spolužákovi, že to je umÄ›lec co maluje a jeho sestra je neuvěřitelnÄ› “excited” že pÅ™ijde cizinec a hroznÄ› by si přála dostat pusu a že už se asi dvÄ› hodiny pořád pÅ™evléká a maluje. No samozÅ™ejmÄ› jsem nezklamal a na pÅ™ivítanou sem ji “bosknul” na obÄ› tváře jak se to u nás dÄ›lává. No takové radostné pobláznÄ›ní jsem dlouho nevidÄ›l, fakt mÄ› to hroznÄ› rozesmálo. Jinak týpek umÄ›lec (Cheng) maluje opravdu neuvěřitelný kousky, vidÄ›l jsem sice jen dva (zbytek má prodáno) ale nechápal jsem. Pojedli jsme u nich obÄ›d, kolotoč focení a pak nás Å¡li vyprovodit. A teď k té druhé historce. On chodí s nÄ›jakou holkou, taková klasická číňanka oblečená v neuvěřitelné kombinaci hadříků (jako mnoho dalších, je to takové dÄ›tinské ale velmi.. asijské). Prakticky jsem se s ní nebavil (neumÄ›la anglicky, ostatnÄ› ani ten její přítel) ale když jsme se loučili tak ke mÄ› pÅ™ikročila a objala mÄ›. To je tady dost neobvyklé, v podstatÄ› je to silné vyjádÅ™ení svých pocitů. Čínani jsou velmi důslední a zdženliví v nÄ›kterých vÄ›cech – jako tÅ™eba právÄ› objetí. Dost mÄ› to pÅ™ekvapilo, ale bylo to hroznÄ› milé. No a pointa je, že asi za hodinu mi pÅ™iÅ¡la od tohohle týpka SMS (vzal si na mÄ› číslo) která znÄ›la takto: “”Ming: where are you? My girlfriend said she miss you.” Takové vÄ›ci prostÄ› človÄ›k nečeká. Nakonec se mi dostalo pozvání na jejich svatbu. V tomto příbÄ›hu mÄ› jeÅ¡tÄ› pobavila jedna vÄ›ci – on Cheng neumí – jak jsem již napsal – anglicky, takže mi psal velmi lámanou zprávu a pak pÅ™eÅ¡el do čínÅ¡tiny. Pointa byla v tom, že mi čínsky napsal, aÅ¥ si to nechám pÅ™eložit od Rachel. Napsal mi to čínsky. 🙂

Jinak k těm zvyklostem. Já každému podávám ruku a obvykle mi to prochází. Dnes jsem zjistil, že je dobré vzít si ty cigarety a neodmítat to, tu nabídku dostane člověk úplně vždycky. Dál tu jsou nějaké věci jak vyjádřit úctu a ty praktikuji zejména u nejdůležitějších lidí v rodině. Když mi dávají cigaretu (jako pro ně významnému hostovi většinou dvě) tak nastavím obě ruce, je to příjímání dárku s větší pokorou. Když děkuji tak sepnu ruce a trochu se ukloním. Taky si dám vždycky práci vyhledat kuchařku (obvykle nejstarší žena) a čínsky jí poděkuji a pochválím jídlo. To vyvolává velmi roztomilé rozpaky, na tohle tady zjevně nejsou zvyklí. Jinak třeba dnes ráno mi udělali zázvorový čaj protože si všimli, že trochu pokašlávám. Rachel se mě ptala, jestli to je dobré tak jsem jí nabídl, ať si to otestuje a podával jsem jí skleničku. Tu si ale nevzala a přinesla si svůj kelímek. Pak mi vysvětlila, že sdílení jednoho hrnečku/kelímku je možné jen mezi páry a kdyby se napila z mého tak by to v rodině vyvolalo pohoršení, protože se může napít jen z pohárku Jeasona. Zdánlivá maličkost.

Jinak každý host se vítá čajem a slunečnicovými semínky. Trochu mě štve, že používají plastové kelímky – vzhledem k jejich spotřebě se mi to zdá jako velmi neekologické. Pokud jde o muže tak vždy dostane ještě cigaretu. Občas rodina nemá čaj a tak se dává jen teplá voda. Vždycky jsem si myslel, že taková věc se prostě nedá pít, ale není to tak hrozný, hlavně v téhle zimě. Dál se host ctí tím, že se hrají karty (třeba při čekání na jídlo). Už jsem se tu jejich hlavní hru celkem naučil tak a s tím nemám problém.

Jinak jako hostitelé jsou velmi všímaví. Třeba ráno jsem si vzal omylem jiné pantofle a pata mi koukala asi o centimetr více než obvykle. Jen jsem vkročil do jídelny a došlo mi to tak jsem okamžitě zaregistroval jak se začlo o něčem debatovat a netrvalo ani 10 vteřin a už u mě byl bratr s tím, že ať si vezmu ty jiné pantofle, protože jsou o trochu větší. Nebo dnes na obědě, jak jsem zvedl hlavu a pomyslel si, že bych potřeboval papírové ubrousky a už mi je někdo nabízel. A takových drobností je za celý den mnoho ať už jsme kdekoli. Nevím co je to za předvídavost, ale prostě to umí. A to už vůbec nemluvím o tom, že mi kolikrát řeknou přesné karty které mám v ruce. Jsou opravdu rychlí a bystří.

Tak jdu spát. Ráno jdeme na snídani k rodičům od Jeasona (R přítel) a pak zase mraky návštěv.

Ještě jednu věc. Nemám tu přístup na internet, tyhle články si píšu offline v Windows Live Writeru a pak je jen publikuji, přenese se jen málo dat. Roaming je tak drahý, že stažení emailu by mě stálo tak tisícovku, tak si ho na PC nemůžu zapnout, ani na žádné weby nejdu. Pak tu je problém, že prakticky vůbec nefungují SMS na mém českém čísle. Co se týče toho čínského – tak na něj nelze příjímat SMS z ČR, ovšem můžu je odesílat. Bohužel je problém v tom, že tady si nemůžu dobít kredit protože jsem si SIMku koupil v jiné provincii (to fakt nechápu, je to stejná společnost). Takže jediná možnost jak mě teď kontaktovat je zavolat mi na moje CN číslo (nejlépe přes i-call – u TM předvolba 1042 – nebo přes Skype, přímé volání je dost drahý). Číslo je 008613530538425.

This entry was posted in Čína 02/10 - Spring festival, Info. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.