Open Card vs. Oyster či Octopus

Tak jsem se dneska dočetl, že tady máme další hurá plán na záchranu černé díry v pražském rozpočtu s názvem Open card. Plán, který se mi osobně fakt nezdá.

Podstatou je, že se karta propojí s nějakou bankou (zřejmě jako kreditka). To považuji za blbost. Kreditní karta je věc celkem cenná na to, aby se vytahovala při každé blbosti jako třeba placení parkování, v knihovně nebo v ZOO. Proč se zase snažíme vymýšlet něco, co už je dávno vymyšlené a úspěšně funguje? Jako třeba Londýnská Oyster nebo Hong Kongská Octopus. Myslím, že kdyby prostě zadali tuto zakázku některé z těchto firem tak vše půjde mnohem snáž a hlavně to bude fungovat. No jo, jenže pak by zase zůstalo několik kapes a kont zbytečně prázdných..

Další věc je to, že karta má CHIP. Připadá mi to opravdu zastaralé řešení. Moderní karty jsou bezdrátové, přiložíte a jdete, žádné vkládání do štěrbin. Třeba v HK ta karta funguje naprosto skvěle a jsem si jist, že na sebe vydělává, protože obchodníci sami mají zájem na tom, aby se dala u nich použít a pak platí majiteli poplatky (stejně jako při přijímání klasických platebních karet). A platit se tím dá opravdu na obrovském množství míst.

Výhoda bezdrátového chipu je jasná – kromě pohodlnosti je zde aspekt nevázanosti na technických rozměrech. Takže chip je třeba i malém přívěšku který máte na mobilu, v hodinkách atd., je velmi pohodlné to takto používat. Karta je anonymní, ale pokud si ji zaregistrujete tak si můžete udělat i personalizovanou ID kartu s fotkou a tou se prokazovat na různých místech (nemusíte tahat pravou ID) a pokud ji ztratíte tak ji jednoduše na internetu zablokujete a převedete si peníze na jinou (stejný systém platí i u londýnské Oyster).

Sečteno a podtrženo – v Praze budeme mít vrcholně nepohodlnou kartu s chipem a ještě zde bude riziko zneužití této karty coby kreditky. A to vše za neskutečně předraženou cenu. Ach jo.

This entry was posted in Info. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.