Jak se zdokonalit v jazyku

Narazil jsem na pár zajímavých nástrojů ke studiu zahraničních jazyků a rád bych se o ně podělil.

Každý den odpovídám na mnoho emailů které chodí v rozličných jazycích. Nejčastěji jde o němčinu, angličtinu, francouštinu a španělštinu. V tomto případě mi pomáhá již notoricky známý překladač http://translate.google.com/ který má však drobné problémy s češtinou. Náš jazyk je asi hodně těžký na strojový překlad, proto si do něj ani z něj překládat nenechávám, ale jako druhý jazyk volím angličtinu (tedy třeba z francouštiny do angličtiny). Pak mi dává text smysl, při překladu do ČJ často ne. To samé pokud potřebuji napsat odpověď, také ji sesmolím v AJ a nechám si ji přeložit do příslušného jazyku. Je mi jasné, že zákazník musí vidět mnoho chyb v textu, přesto se domnívám, že ocení odpověď lámanou mateřštinou než třeba v AJ (někdy to také zkusím, ale často dostanu zpětnou žádost o překlad).

Rád bych ovládal několik jazyků, ale už mi v tomto směru ujel vlak a i když se snažím tak to jde pomalu. Na webu je spousty zajímavých nástrojů na studium jazyků.

Prvním z nich je stará dobrá http://www.e-academy.cz/ která se zaměřuje na výuku britské angličtiny. Učit se můžete jednu lekci denně, jsou zde texty, slovíčka a audio přepisy.

Teorie je teorie, ale praxe je často nÄ›co jiného. Pokud si človÄ›k chce vyzkouÅ¡et svoje dovednosti tak je tu výborný komunitní web http://lang-8.com/ který je zaměřený právÄ› na lidi studující jazyky. Princip je jednoduchý – vložíte nÄ›jaký svůj text v tom či onom jazyce a ostatní uživatelé vám opravují chyby a naopak (vy korigujete toho kdo se snaží mluvit česky, jde vždy o rodilého mluvčího). Je to zajimavý nástroj i na získání známých po celém svÄ›tÄ›, ale to není jeho hlavní úkol, nicménÄ› je to samozÅ™ejmÄ› také prostÅ™edek pro komunikaci (a tedy zdokonalení se) v tom či onom jazyku.

Na závěr jsem si nechal jednoduchou pomůcku pro cvičení výslovnosti. Pokud vidíte nějaké slovo ale nedokážete ho správně vyslovit, pak je tu http://www.acapela-group.com/text-to-speech-interactive-demo.htmlcož je generátor audio výstupu z textu (jen pro angličtinu)

Příjemné studium 🙂

 

This entry was posted in Střípky. Bookmark the permalink.

One Response to Jak se zdokonalit v jazyku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.