Obchodování v ÄŒínÄ›

Obchodování v Číně je celkem odlišné od toho našeho způsobu. Postupně nacházím další a další niance.

Vše tu funguje hrozně rychle. Sedím ráno v kanceláři a kolem deváté přijíždí první týpek a veze vzorky šroubováčků. Potřeboval jsem je tak jsem to zadal Rachel, ta během hodiny našla několik dodavatelů, vše je hrozně rychlé, spousty telefonů a zpráv přes QQ (obdoba ICQ, v Číně nesmírně populární, bez toho se tu nedá existovat). Dohodneme se na zaslání vzorků (je něco po čtvrté odpoledne) a ty dorazí další den ráno. Kvalita je dobrá, cena hodně slušná a tak obratem proběhne objednávka na větší množství kusů.

Hodinu na to přirazí další balík s hromadou vrtulníků – kus od každého typu (vzorky na testování). Ty jsem platil den před tím, kolem třetí. Stačilo zaslat kopii bankovního dokladu a fabrika to ten samý den odeslala. Zajímavé, protože zrovna s nimi jsem se nedokázal na ničem dohodnout po mailech, zpožděné až žádné reakce. Vydedukoval jsem si, že už zřejmě prodali někomu jinému do ČR a nemají zájem o dalšího kupce (ten první si třeba nasmlouval exklusivitu). Tak jsem to koupil jako číňan. S touhle firmou se dá komunikovat jen po telefonu. Phone calls works, jak mi vždycky R říká. Na rovinu nám řekli, že nějakých 500 vrtulníků je pro ně nicotně malá zakázka, ale udělají nám ji. No snad to příště bude lepší.

Před obědem dorazí další týpek z fabriky co vyrábí trička. Chci si nechat vyrobit hromadu firemních pro zákazníky a je rozdíl platit něco kolem 120 Kč u nás, když tady to je za 40 Kč. 100% bavlna a potisk z obou stran. Nakonec se nedohodneme na ceně (mám lepší nabídku) a tak odchází. Druhý den volá, že když vezmu dvakrát tolik než jsem chtěl, tak podsekne moji současnou nejlepší cenu. Jsou to prostě obchodníci.

Zajímavý je přístup velkých firem. Už neplatí, že prodají každému. Dobře vědí, že je třeba vážit si stálých zákazníků a tak je opravdu hodně těžké od zavedených firem něco nakoupit, pokud ve vaší zemi už mají jiného distributora. U některých firem mi to vzalo i rok času. Kouzelné slovo je “relationship”, to je tady prostě úplně nejvíc. A vztah se musí budovat. Každá firma má fondy na udržování vztahů se zákazníky a pokud je třeba chcete navštívit tak pro vás udělají vždy to nejlepší, od zajištění transportu až po zaplacení oběda v té nejluxusnější dostupné restauraci. Nejdřív mi to přišlo hrozně nepřirozené nechat se takhle hostit, ale už jsem si na to zvyknul, je to prostě místní kultura, nad kterou se nelze pozastavovat.

Zavedené firmy také dobře vědí, že v Číně je možné zkopírovat všechno. A tak spousty z nich prostě neprodává na lokální market. Zboží se dělá jen na vývoz, ve snaze omezit kopírování jejich produktů (ať už je to více či méně účinné).

Když jsem byl v Šanghaji v kině tak jsem se pozastavil nad tím, kolik lidí během hovoru telefonovalo. Pak jsem se dozvěděl, že telefon má tady tu nejvyšší prioritu. Nad vším. Takže i pokud vás někde obsluhují a zazvoní telefon tak se věnují nejdříve jemu. Ten kdo už tu je neodejde, ale nechat si uniknout možný kšeft po telefonu je nemyslitelné. Mobil je zaklínadlo, nikdy se nevypíná a vždycky se zvedá. Jak už jsem kdysi psal, čínani spolu hrozně komunikují a tohle je jeden z důsledků. I obyčejnému člověku zazvoní 10 – 20x denně, zkrátka volají neustále.

Je to tu zvláštní, ale má to hrozné kouzlo. Hltám vÅ¡echny tyhle informace a pÅ™emýšlím, jak toho vÅ¡eho využít. Jako první jsem si zaregistroval web www.cokolivzciny.cz. Nechci to nÄ›jak extra propagovat, ale prostÄ› když bude nÄ›kdo nÄ›co potÅ™ebovat tak jsem schopen mu tady zařídit sehnání dodavatele a zaslání zboží. Nepočítám samozÅ™ejmÄ› s jednou propiskou, ale dovedu si pÅ™edstavit mraky vÄ›cí které lidi shánÄ›jí (spíše počítám s nÄ›jakým objemem než kusovým zbožím) a tady je to prostÄ› mnohem levnÄ›jší. Moje filozofie je taková, že cena bude pÅ™esnÄ› podle dodavatele a já si k tomu pÅ™ihodím jen provizi za zprostÅ™edkování. Žádný velký kÅ¡eft, ale jen pro ten pocit 🙂

HroznÄ› moc funguje to, že tu mám kancelář a místního človÄ›ka. Firmy si toho vždycky hledí a dodává mi to na vážnosti, aÅ¥ už z mého hlediska to je prkotina. Poprvé zažívám pocit, že se o spoustu vÄ›cí nemusím starat, mám človÄ›ka z branže a po půl hodinÄ› debaty v čínÅ¡tinÄ› mi prostÄ› jen sdÄ›lí odpovÄ›di na otázky, na které bych se potÅ™eboval zeptat. Je to hroznÄ› pohodlné a příjemné. PÅ™ipadám si, že jsem postoupil na nÄ›jakého Å™editele nebo tak nÄ›co 🙂 Kravina já vim, ale potěší..

Tak to by bylo.

This entry was posted in Čína 06/2010 - svatba atd.. Bookmark the permalink.

3 Responses to Obchodování v ÄŒínÄ›

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.