Životní rozhodnutí jsou ve skutečnosti nejjednodušší

Taky se Vám stalo, že Vás srazilo auto?

Do nedávna mě nikdy nesrazilo auto. Protože jezdím hodně na kole, tak jsem si říkal, co kdyby se to jednou stalo? Co budu dělat?

Nedávno se mi to stalo. Vrátil jsem se z Číny, nebyl jsem doma ani 10 hodin a srazilo mě auto. Za 5 minut byla celá záležitost vyřešena (pár odřenin, jinak v pohodě).

Ale. Princip je někde jinde. Kolikrát má člověk tuhle myšlenku? Co když mě šéf vyhodí z práce? Co když mě sejme auto? Co když se mi narodí dítě, protože neberu antikoncepci? Co když se nějak rozhodnu a bude to špatně?

Co když.

Totální hloupost, na které hrozně z vás založí celý svůj život.

Oprostěte se toho!

Měl jsem nehodu. Někdo mě srazil. Toho jsem se bál celý můj život. Řešení bylo za 5 minut. Spíš za 2 minuty. A bylo po starostech.

Opravdu to stálo za všechny ty myšlenky? Jo, dobře. Helma, rukavice, atd.. To jsou povinné prvky, ale ty jsem nezanedbal. Zbytek? Nemá žádnou váhu. Mohl jsem skončit na vozíku kdyby to dopadlo blbě. Ale statisticky je ta šance tak malá, že nad tím nestojí uvažovat. Spíš jde o ty věci jako… kupte si helmu, rukavice a tak. To jsou věci za pár korun, ale statisticky nejhorší při řešení následků těchto příhod.

Tak je to se vším. Každé veliké riziko se dá eliminovat několika malými “pojistkami”. Bojíte se, že v budoucnu nebudete mít peníze? Tak si trochu spořte. Bojíte se, že se nikdy neseznámíte? Choďte mezi lidi. Bojíte se, že přiberete? Jezte méně a více se pohybujte. Bojíte se, že Vás opustí dobrý kamarád / kamarádka? Chovejte se k němu / ní slušně. Všechno to jsou maličkosti, které mohou ovlivnit veliké věci v budoucnosti.

Ale zpět ke kravinám.

Zapomeňte na kraviny.

Zapomeňte na předsudky.

Tohle je VÁŠ život!

Vy ho budete žít každý den. Kašlete na věci okolo. Chcete jet do ciziny vařit? Kupte si letenku a udělejte to. Chcete tam mít krám se surfama? Našetřete peníze, kupte ho, a odstěhujte se. Chcete … bla bla bla..? To nejkouzelnější na celém životě je to, že můžete dělat chyby. A když to nevyjde, tak se vrátíte zpět a zkusíte něco jiného. Ale nebude Vás celý život mrzet, že jste to nezkusili.

Říkám to z pozice člověka, který už hodně zažil. A který ví, že nejvíc je úsměv vlastní dcery, nebo syna. A pokud tohle “nejvíc” ještě nemáte, tak neváhejte. Jděte. Hned. Teď. Asiana.cz nebo Nacesty.net. Kupte si letenku a zmizte. Poznejte to, co Vám bude později chybět. Jinak ztratíte realitu o tom, co Vám opravdu chybí… A vždycky je lepší zážitky vyprávět, než litovat, že žádné nejsou.

Štve Vás současná práce? Poohlédněte se po jiné. Pokud jste si jisti, že máte cenu vyšší tak si vezměte si pár dní volno a s chutí se vrhněte do shánění toho, co Vám bude opravdu vyhovovat. Vyzařujte ze sebe tu jistotu a získáte to co Vás bude uspokojovat. Nebo začněte podnikat. Je to mnohem snazší než to vypadá. Příležitost je na každém rohu.

Štve Vás politika? Tak se o ni přestaňte zajímat.

Štve Vás váha? Začněte se hýbat, hloupé tři hodiny za týden a jezte trochu míň, hlavně večer.

Potřebujete svaly? Skočte do posilky, je na každém rohu.

Neumíte jazyk? Zajděte si do kurzu. Nemáte peníze? Kupte si něco pro samouky. A dejte tomu čas. Výsledky nebudou za měsíc.

Dělejte věci po krůčkách, tak aby Vás to bavilo a přitom to povede k vysněnému cíli. Nepřepalte začátek, nebo ztratíte chuť pokračovat.

Štvou Vás nějací lidi okolo? Tak se s nimi nebavte. Neposlouchejte co o Vás kdo říká, nelamte si hlavu pomluvami. Buďte sami sebou. Chovejte se dobře k ostatním a život vás dříve či později odmění a všechno vám vrátí.

Myslím to opravdu vážně. Život pádí hrozným tempem a jen ten, kdo ho chytne za pačesy něco znamená. Nejde jen o ostatní. Jde hlavně o sebe. A vážit si sám sebe je začátek cesty k úspěchu.

Rozhodnutí je snazší než si myslíte. A většinou zabere mnohem méně času, než kolik strávíte vymýšlením proč to nejde..

Mám Vás opravdu rád. Přeji Vám jen to nejlepší. A nebuďte jen ten obyčejný v řadě. To jsem se dnes nesnažil říct..

Mário

This entry was posted in Střípky. Bookmark the permalink.

4 Responses to Životní rozhodnutí jsou ve skutečnosti nejjednodušší

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.