Tour De Zeleňák a jeden splnÄ›ný sen

Každý člověk si rád plní sny – mě nevyjímaje. Někdy je cesta k cíli snadná a někdy docela trnitá, každopádně vás však obohatí. Mě se jeden sen nedávno splnil.

Tour de Zeleňák je největší amatérský závod v ČR. Je to cca 56 km po šluknovském výběžku a každoročně se ho zúčastní mezi 400 – 500 závodníky.

Je to už mnoho let, co jsem ho jel po prvé. Tenkrát to pro mě nebyl Tour De Zeleňák jako spíš Tour De Hospoda a můj první čas byl tuším 4 hodiny a 53 minut. Časem se to začalo měnit, jezdil jsem poctivě a začal si všímat dojezdového času. Pohyboval jsem se kolem 2 hodin a 40 minut a poslouchal jsem řeči, že kdo to dá pod dvě hodiny tak je dobrej. Samozřejmě vítěz jezdí úplně jiné časy (letos vyhrál můj občasný spoluhráč v beachi – Tomáš Podrazil s časem 1:19:21) ale mezi námi, obyčejnými cyklisty, byla meta 2 hodin ten pravý cíl k pokoření. A tak jsem si řekl, že to dokážu. Poctivě jsem loni trénoval, bohužel né dostatečně a navíc se mi do cesty postavil déšť a silný vítr – s veškerým úsilím jsem dosáhl 2:09:58 a na víc jsem prostě neměl. Tak jsem se do toho obul letos. Sice jsem strávil celé jaro mimo ČR a na trénink mi tak zůstal jen červenec (srpen denně lilo tak to sice šlo, ale né tak intenzivně). Po tisíci naježděných kilometrech jsem si začal trochu věřit. Věděl jsem, že bych to dokázal, kdybych sesedl z toho svého polo treku polo horáku a jel to na silnici. Ale připadalo mi hrozně nespravedlivé nepodělit se o případnou radost se svým kolem, které se mnou celou tu dobu sdílelo každý kilometr v jakémkoli počasí.

A pak se to stalo. Tepovka nešla pod 180, nepřestal jsem šlapat ani na vteřinu a v cíli mi svítilo 1:52:31. Dokázal jsem to. Byl jsem tak vyčerpaný, že jsem ani neměl radost. Ale teď, po týdnu mi to konečně došlo. Splnil jsem si sen. A to člověka zahřeje. Tak se nebojte zkoušet to, prohrávat, ale postupujte krůček po krůčku. Ono to přijde.

image

Mimochodem, tenhle čas není opravdu nic moc, je to za průmÄ›rem, ale to mi radost nezkazilo. PříštÄ› to bude snad jeÅ¡tÄ› lepší 🙂

This entry was posted in Střípky. Bookmark the permalink.

3 Responses to Tour De Zeleňák a jeden splnÄ›ný sen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.