Sportování a technika

Hrozně rád sportuju. A hrozně rád mám všechny možné technické vychytávky. Časem jsem dokázal tyto dvě věci skloubit dohromady a pohyb mi přináší ještě větší radost.

Kdysi jsem vůbec nepoužíval MP3, ale dneska si už při kole nebo běhání nedokážu tuhle věc odpustit. Jistě, běh podél moře bez hudby je úžasný, ale několik desítek ranních km na kole v tichu mě už nějak nebaví.

Před rokem jsem si pořídil hrudní opasek, který snímá můj tep a posílá to do tachometru, který hlídá, abych jezdil v aerobním pásmu. Od té doby mi výrazně šla výdrž nahoru, protože se “neuťavím” jako dřív, začne to na mě pípat ať uberu a já prostě poslechnu. Jízdu na kole si tak užívám mnohem více než dříve, kdy jsem byl třeba po 20 nebo 30 km unavený a sotva jsem dorazil domů. Moc šikovný pomocník.

Letos jsem také začal používat různé záznamníky času. Po vyzkouÅ¡ení nÄ›kolika z nich jsem zůstal u aplikace nazvané ENDOMONDO. Umí to trasovat veÅ¡kerý pohyb a kde to není možné tak jej lze zadat ručnÄ› (plavání, beach volleyball atd.) Každou aktivitu to tak zaznamená, můžete se podívat na dobu, pÅ™evýšení, kalorie, trasu (zakreslenou do mapy). Udržuje to pÅ™ehled celkovÄ› zdolaných kilometrů a pÅ™ehledném kalendáři – juknÄ›te sem, uvidíte tam nÄ›jaký záznam trasy a dole kalendář: http://www.endomondo.com/workouts/3142539 – když si najedete na jednotlivou ikonku tak se můžete podívat na podrobnosti kteréhokoliv záznamu. Je to super pro pÅ™ehled, ale taky skvÄ›lá motivace, lze si tam pÅ™iÅ™adit “kamarády” a máte hned pÅ™ehled kdo co dÄ›lá a to vás zvedne občas ze židle 🙂 Také mají každý mÄ›síc nÄ›jaký svÄ›tový challenge, tÅ™eba kdo spálí nejvíc kalorií a je hezké vidÄ›t se tÅ™eba do 50. místa když je pÅ™ihlášeno 12 tis. uživatelů (po návratu z Norska jsem byl dokonce 18., ale pak už nebyl čas..).

K dobrému pocitu ze sportu také patří vybavení. Osobně jsem propadl veškerému funkčnímu oblečení, jiné na běhání, jiné na kolo atd. Není to jen o psychice, opravdu to funguje a člověk se cítí lépe. A o to u sportu jde. Radost z pohybu. Endorfiny jsou krásný vynález přírody.

This entry was posted in Střípky. Bookmark the permalink.

4 Responses to Sportování a technika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.